Bankamatikte hazırladıkları düzenekle 968 kişinin kartını kopyaladılar

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2008 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-İstanbul'da bilişim polisinin gerçekleştirdiği operasyon, bankamatik hırsızlarının akıllara durgunluk veren yöntemlerle vatandaşların kartlarını nasıl kopyaladıklarını ortaya çıkardı. Bilişim suçlarına bakan uzman polislerin yürüttüğü çalışmada bankaların ATM ve BTM cihazlarının üzerine monte edilen bir sistem ile kart sahibinin bilgilerine ulaşan kart çetesi çökertildi. Bine yakın banka müşterisinin kartlarını bu yöntemle kopyalayan şebekenin elebaşısının cezaevi firarisi olduğu ve kendi çocukları ile yeğenlerini de kullandığı belirlendi. Çalışma yöntemleriyle de dikkat çeken çetenin sadece cumartesi ve pazar günleri çalıştığı diğer günlerde dinlenmeye çekildikleri ortaya çıktı.

2007 yılı ekim ayında Eskişehir Cezaevi'nden firar eden "Binbir Surat" lakaplı Nurettin Y. isimli hırsızlık sabıkalı şahıs, firarın ardından yakın çevresiyle bir araya gelerek bankaların otomatik para çekme makinelerine göz dikti. Oğlu Nuri ve yeğeni İrfan'ı da yanına alan sabıkalı adam, ATM cihazlarında kullanılan kartları kopyalamak için ilginç bir sistem geliştirdi. Buna göre ATM'lerin klavye ve kart okuma kısmı sökülerek yerine birebir kopyası başka bir düzenek yerleştiriliyor ve mini kamera yardımıyla da kartın şifre bilgilerine ulaşılıyordu. Planı uygulamaya başlayan Nurettin Y. bir süre sonra yüzlerce kişinin banka kartı bilgilerini kopyalayarak bu hesapların içini boşaltmaya başladı. Bankalar ve bazı vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine polis bu hırsızlık olayıyla ilgili araştırma başlattı.

- 968 BANKA MÜŞTERİSİNİN KARTINI KOPYALAMIŞLAR-

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekiplerinin olayla ilgili başlattığı çalışma yaklaşık 2,5 ay sürdü. Araştırmalarını zanlıların çalışma yöntemlerini deşifre etmek için yoğunlaştıran polis, Eyüp ve Kadıköy'de bazı ATM cihazlarının şebeke tarafından kullanıldığını belirledi. Zanlıların sadece Cumartesi ve Pazar günleri çalıştığını ortaya çıkaran polisin ilk belirlemelerinde şebekenin ATM cihazının kart okuma bölümü ve klavye için özel bir sistem geliştirdikleri öğrenildi. Buna göre zanlıların ATM cihazının kart okuma panelini çıkararak yerine kendi getirdikleri parçayı monte ettikleri ve klavye üzerine de mini kamera yerleştirerek girilen şifreleri kayıt altına aldıkları tespit edildi. Bu sayede girilen banka kartları kopyalanmış ve kartların şifreleri de kaydedilen görüntülerden saat karşılaştırmalı olarak elde edilmiş oldu. Zanlıların özenle hazırladıkları sahte ATM düzeneklerini evlerinde gözden geçirdikleri, Kadıköy ve Eyüp'te belirledikleri ATM'lere yerleştirdikleri tespit edildi.

Polisi bile hayrete düşüren hırsızlık olayında 968 banka müşterisinin kartının kopyalandığı ve hesapların boşaltıldığı belirlendi. Polisin yaptığı ilk tespitlere göre 2 Milyon YTL civarında paranın bu yöntemle hesaplardan çekildiği belirlendi. Zanlıların, düzenek içine yerleştirdikleri cep telefonunun şarjı bitene kadar kopyalama işlemini devam ettirdikleri, daha sonra ise ATM cihazının orjinal parçasını yeniden yerine takarak bölgeden uzaklaştıkları tespit edildi.

- YERLERİ BELİRLENEN ZANLILARA SUÇ ÜSTÜ YAPILDI -

Bilişim polisinin araştırmalarını tamamlamasıyla operasyon için düğmeye basıldı. Yalova, Küçükçekmece, Bakırköy ve Eyüp'teki adreslere yapılan eş zamanlı baskınlarla aralarında şebekenin lideri Nurettin Y'nin de bulunduğu 6 kişi yakalandı. Şebeke liderinin Yalova'da diğer zanlıların ise Eyüp'teki ATM cihazı çevresinde suç üstü yakalandıkları belirtildi. Operasyonda zanlıların evlerine yapılan baskında ATM'lerde kullanılmak üzere hazırlanan düzenekler bulundu. Ayrıca sahte kimlik yapımında kullanılan kaşeler, dizüstü bilgisayar, kart kopyalama cihazı, 26 adet ATM'lerde kullanılan renkli giriş parçası, 85 adet düzeneklerin hazırlanılmasında kullanılan metal malzeme, 4 adet farklı bankalara ait pos cihazı ile sim kartlar ele geçirildi. Olayla ilgili Nurettin Y'nin bir yeğeninin arandığı belirtildi.

Operasyonun ardından gözaltına alınarak emniyete getirilen Nurettin, Nuri ve İrfan Y ile bu kişilerin arkadaşları olan 3 kişi işlemlerinin ardından Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi.

- POLİS VATANDAŞI DİKKATLİ OLUNMASI KONUSUNDA UYARDI -

Vatandaşların mağduriyetlerinin önüne geçmek için polis bir dizi uyarıda bulundu, yaşanabilecek muhtemel hırsızlık olaylarına karşı vatandaşları da dikkatli olmaya çağıran yetkililer, özellikle ATM'lerden para çeken vatandaşları şifrelerini yazarken elleriyle perdeleme yapmalarını istedi. İşlem yapılan ATM'lerin hasarlı ya da şüpheli bir durumlarının bulunup bulunmadığının da kontrol edilmesi gerekiyor. Diğer dikkat çeken uyarı ise kart giriş haznelerinin standart olduğunun kontrol edilmesi ve kimseden yardım almamaya özen gösterilmesi olarak sıralandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber