Kapatma davasının jet hızında görüşülmesi dikkat çekiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP aleyhindeki kapatma davasını 14 Mart 2008'de açan Anayasa Mahkemesi davayı görüşmeye 28 Temmuz'da başlayacak. Mahkeme, RP'nin kapatılması davasında bu aşamaya dava açıldıktan 7 ay 25 gün sonra gelebilmişti

Anayasa Mahkemesi, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davayı görüşmeye 28 Temmuz'da başlayacak.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez tek başına iktidarda olan parti aleyhine açılan kapatma davasında karar aşamasına rekor bir sürede gelindi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP aleyhindeki kapatma davasını 14 Mart 2008'te açmıştı. Anayasa Mahkemesi, dün kapatma istemini görüşmeye başlayacağı tarihi 28 Temmuz olarak belirledi.

Mahkeme, RP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, bu aşamaya dava açıldıktan ancak 7 ay 25 gün sonra gelebilmişti. FP davasında ise bu aşamaya 2 yıl 45 günde gelinmişti. Ancak Yargıtay Başsavcılığı ile AKP'nin, davanın hiçbir aşamasında hiçbir ek süre istememesi ve ek talepte bulunmaması, karar aşamasına 4.5 ayda gelinmesini sağladı.

7 üye gerekiyor

Karara göre, 11 üyeli mahkeme, 28 Temmuz'dan itibaren çalışmalara başlayacak. Oturumlarda, Yargıtay Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianame, partinin buna karşı yaptığı savunma, başsavcılığın esas hakkındaki görüşü, partinin esas hakkındaki savunması ve sözlü açıklamalar okunacak. Dosyadaki deliller tek tek tartışılacak.

Dosyanın tümü ele alındıktan sonra, kapatma istemi oylamaya sunulacak. Anayasaya göre, en az 7 üye ?kapatma? yönünde oy kullanırsa AKP kapatılacak. Bu durumda heyet, kimlere siyaset yasağı yaptırımı uygulanacağını, hakkında yasak talebinde bulunulan 71 ismin durumunu tek tek ele alarak oylayacak. En az 6 üyenin ?yasaklansın? oyu verdiği isme, 5 yıl süreyle siyaset yasağı yaptırımı uygulanacak.

6 üyenin oy vermesi durumunda, AKP'ye sadece Hazine yardımının kesilmesi yaptırımı uygulanacak. Bu durumda hiçbir partiliye siyaset yasağı konulamayacak.

AKP'ye yaptırım uygulanmasını isteyen üye sayısı 5'te kalırsa AKP kapatma davasından aklanmış olacak. Mevzuata göre, kapatma ve siyasi yasak yönündeki kararlar, gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımı ile yürürlüğe giriyor. Bu nedenle kapatma kararı çıkması halinde, gerekçeli karar tamamlanana kadar hükümet görev yapmayı sürdürecek.

28 Temmuz tarihini basın mensuplarına, alışılmışın aksine Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt yerine, mahkemenin Genel Sekreter Yardımcısı Alparslan Altan açıkladı.

?Kaç gün olur bilemeyiz'

Mahkeme, RP davasında görüşmelere başladıktan sonra 8, FP davasında ise görüşmelere başladıktan 11 gün sonra kararını açıklamıştı. Yüksek Mahkeme'nin, AKP davasında kararını en erken 1 Ağustos'ta açıklaması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi'nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ?Başlandığı zaman, görüşmelerimiz, müzakerelerimiz devam eder. Sonuç alındığında da her zaman olduğu gibi size kısa bir açıklama yapılacak. Müzakerelere pazartesi günü başlarız. Artık 3 gün mü sürer, 5 gün mü sürer, 10 gün mü sürer onu bilemeyiz. O andaki müzakerelerin seyrine göre şekil alacaktır? dedi. Kılıç, Mahkeme heyetinin önceden planlanan Rusya gezisinin ne zaman gerçekleşeceğinin sorulmasına üzerine, ?Bizim için ülkenin sorunları önemlidir. Eğer bu konuda bizim gitmememizi gerektiren bir durum olursa bu seyahate gitmeyiz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber