İshal en çok çocuk sağlığını tehdit ediyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2008 11:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kilis Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Fuat Karakuş, ishalin asıl sebebinin su ve tuz kaybı olduğunu söyledi.

Opr. Dr. Fuat Karakuş, Türkiye'de halen ishal, zatürre, beslenme bozuklukları gibi sağlık sorunlarının çocuk sağlığını tehdit ettiğini, bu nedenlerle ölümlere neden olduğunu belirtti.

Yaz aylarında en çok rastlanan olayların başında ishalli hastalıkların geldiğini ve bunun önlenmesi anlamında halkın bilinçli davranması gerektiğini savunan Opr. Dr. Fuat Karakuş, "Türkiye'de her yıl 1 milyon 300 bin çocuk dünyaya geliyor.

Anne ve bebek ölümleri bölgeler arasında ve yerleşim yerlerine göre önemli farklılıklar gösteriyor.

Sağlık Bakanlığı'nca Türkiye'de başlıca çocuk ölüm nedenlerinden olan ishale bağlı ölümleri önlemek amacıyla 1986 yılından beri ülke genelinde İshalli Hastalıkların Kontrolü Programı yürütülüyor.

Özellikle yaz aylarında ishal vakalarının artması nedeniyle halkın bu konuya dikkatinin çekilmesi ve bilgilendirilmesi amacıyla Temmuz ayının ilk haftası ağızdan sıvı tedavisi haftası olarak belirlenmiştir.

Halkımızın bu konuda duyarlılığı, temizlik kurallarına uyulması, hastaların en kısa zamanda sağlık kuruluşlarına başvurması, ishalli hastalıkların kontrolünde önemli bir adımdır" dedi.

Vatandaşların ishalli hastalıklar ile korunma yolları sağlık kuruluşlarından gerekli bilgileri alabileceklerini belirten Opr. Dr. Fuat Karakuş, "Şüphesiz halkın bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi onların bu konudaki titizliğini artıracak ve ishalden çocuk ölümlerinin son bulması sağlanmış olacaktır.

İshalden korunmak için vatandaşların alması gerekli bir takım önlemler bulunuyor. Vatandaşlar, yemeklerden önce ve sonra ellerini yıkasınlar. Taze tüketilen sebze ve meyveleri bol su ile yıkamaları gerekiyor.

Çöplerinizi kapalı kutularda muhafaza etsinler, açıkta satılan yiyecek ve içecekleri almasınlar. Tuvaletten sonra elleri sabunla yıkamaları gerekiyor. İshalli çocuklarda Anne sütünü kesilmesi ve beslemeye devam etmeleri gerekiyor.

İshalin başlaması halinde en kısa sürede sağlık kuruluşuna müracaat etsinler. İshal durumunda çocuğunuza bol miktarda sıvı yiyecek ve içecek verilmesi gerekiyor, İshal vakalarında doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayın" uyarısında bulundu.

Mehmet Ali DAĞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber