Yüzme havuzları mikrop saçıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2008 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temizlik koşullarına dikkat edilmediği takdirde, havuzlar insan sağlığı için büyük tehlike oluşuturuyor.

1 ileriProf. Dr. Özgür, yaptığı açıklamada, havuzlardan bakteri kapıp, enfeksiyona yakalananların sayısının küçümsenmeyecek kadar çok olduğunu belirtti. Her yaz olduğu gibi bu yaz da yüzlerce insanın serinlemek ve eğlenmek için yüzme havuzlarına akın ettiklerini, ancak klorlanmış olsalar dahi yüzme havuzlarında varolan mikropların, bazı enfeksiyon hastalıklarına yol açtığını kaydeden Prof. Dr. Özgür, halkın bu konuda daha hassas olması gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Özgür, klorlama sonucu mikroorganizmaların büyük bir kısmının yok edilebildiğini fakat bazı mikroorganizmaların klora karşı dirençli olduğunu ifade etti. Klorun mikroorganizmaları yok edebilmesi için zamana ihtiyacı olduğunu belirten Prof. Dr. Özgür, havuzdan bulaşabilecek hastalıklardan korumak için bazı tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Servet Özgür, havuzdan ve denizden kaynaklanan dış kulak enfeksiyonlarına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bakımı yapılmayan havuzlarda dış kulak yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkma riski yüksektir. Enfeksiyona bağlı olarak bazen çok şiddetli olmak kaydıyla kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma ve duyma sıkıntısı yaşanır.

Bu durum mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurmayı ve ilaç tedavisini gerektirir. Havuz veya denize girerken vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar çoğu kez en etkili yöntemlerdir.

En temiz havuzlarda bile dış kulak enfeksiyonunun görülme riski var. Deniz suyunda ise bu risk, yok denecek kadar az. Tercihi denizden yana kullanmakta, ayrıca sinüzit ve nezle iken havuz ve denize girilmemesinde fayda vardır.

Enfeksiyon önleyici sıvılar kullanarak, ayaktaki cilt ve mantar enfeksiyonlarının bulaşmasına karşı önlem alınabilir. Ayaklardaki ve ciltteki mantar enfeksiyonları, cinsel organa temas eden su ile birlikte bu bölgede de mantar oluşumuna sebep olabilir.

Özellikle çocuklar erişkin havuzlarını kullanıyorlarsa, havuz kullanımı ile ilgili kurallardan haberdar edilmeli ve kontrol edilmelidir.

Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, mümkünse denize veya havuza girilmemeli; değilse, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla cildi birkaç kez yıkamalıdır."

Havuzlarda insanları bekleyen tehlikelerden birisinin de havuzlarda üreyen bakterilerin gözlerde salgın şekilde görülen "havuz konjuktiviti" olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özgür, "Temiz bir havuz suyunda havuzun dibi net bir şekilde görünmelidir.

Havuz kenarındaki taşlar yapışkan veya kaygan olmamalıdır. İyi klorlanmış bir suyun az bir kokusu olur.

Aşırı kimyasal kokusu sorun olabileceğini gösterir. Havuz pompaları ve filtre sistemleri çalışıyorsa ses yaparlar bu sesi muhakkak duymanız gerekir. Havuz görevlilerinden iki günde bir ph ve klor seviyesinin kontrol edilip edilmediğini ve son tespit edilen değerleri öğrenebilirsiniz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber