YÖK'ten 'Rektör listesi' savunması

Haber Giriş : 24 Temmuz 2008 18:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-YÖK'TEN ?REKTÖR LİSTESİ? SAVUNMASI

YÖK tarafından, üniversitelerden gönderilen rektör adaylarından birinci sırada bulunan bazı isimlerin Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmediği belirtilerek, ?Diğer konularda olduğu gibi rektörlük seçim süreci de yasaların belirlediği şekilde, Yükseköğretim Kurulu'nun uyumlu çalışmasıyla sonuçlandırılmıştır? denildi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, YÖK'ün önceki yıllarda yasanın kendisine verdiği yetki ve sorumlulukla rektör adayı belirleme sıralarında değişikliğe gittiği kaydedilerek, bazılarında ise en yüksek oyla gelen isimlerin Cumhurbaşkanlığı'na gelen listelerin dışında bırakıldığına dikkat çekildi. 21 Temmuz 2008 tarihli oylamada da üniversitelerden gelen seçim sonuçlarına çoğunlukla bağlı kalındığı belirtilen açıklamada, bazı üniversitelerin rektör adaylarının ise "geniş bir mutabakatla" değiştirilerek, Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiği kaydedildi. Açıklamada, "Diğer konularda olduğu gibi rektörlük seçim süreci de yasaların belirlediği şekilde, Yükseköğretim Kurulu'nun uyumlu çalışmasıyla sonuçlandırılmıştır? denildi. Rektörlük seçimleri ile ilgili yapılan bazı haber ve yorumların kasıtlı ve yanlış olduğu ifade edildi.

SHP'Lİ ŞENOĞLU: ?YÖK KALDIRILMALI?

SHP Genel Sekreteri Ertuğrul Şenoğlu, üniversitelerdeki rektörlük seçimlerinin ?çarkıfelek?i andırır bir şekilde yapıldığını belirterek, bu durumun üniversiteleri bilim ciddiyetinden uzaklaştırdığını savundu. Şenoğlu, YÖK'ün kaldırılması gerektiğini belirtti.

Şenoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, üniversitelerin akademik ve bilimsel çalışmalar yerine rektör seçimleri ile anıldığını kaydetti. Şenoğlu, ?Üniversitelerimizi her türlü siyasal tasarım ve tercihlerden uzak tutmak yerine, rektör seçimlerinin adeta çarkıfelek yarışma programını andırır şekilde yapılması, üniversitelerimizi bilimin ciddiyetinden uzaklaştırmaktadır. SHP'nin başından beri YÖK kurumuna karşı çıkmasının anlamı bugün daha iyi anlaşılmaktadır. Üniversitelerde akademisyenlerin yaptığı seçim, YÖK'te hiçbir gerekçe gösterilmeden tepetaklak edilmekte, YÖK'ten Cumhurbaşkanına gönderilen listeler burada tekrar değiştirilmektedir? açıklamasında bulundu. Bu durum nedeniyle üniversitelerde yapılan seçimlerin anlamının kalmadığını savunan Şenoğlu, bu tür bir seçim anlayışının özerk ve bilimsel üniversitelerin oluşumunda engel olduğunu söyledi. Şenoğlu, ?SHP yeni anayasaya ilişkin ilkelere yönelik önerilerinde YÖK'ün kaldırılması gerektiğini kamuoyuna açıklamıştır. Rektörler üniversitelerde yapılacak demokratik seçimlerle göreve getirilmeli ve üniversitelerin iradesi değişik amaçlara alet edilmemelidir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber