Devletin zirvesi Harp Akademileri töreninde buluştu

Haber Giriş : 24 Temmuz 2008 19:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Harp Akademileri Komutanlığı 2007-2008 Eğitim ve Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Harp Akademileri Komutanlığı'nda düzenlenen mezuniyet törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral Hasan Aksay ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Memişoğlu katıldı. Törene sivillerden sadece TBMM Başkanı Toptan eşini getirirken, komutan eşlerinin hepsi törende hazır bulundu.

-ORGENERAL AKSAY'DAN LAİKLİK VURGUSU

Törende konuşan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Türk ordusunun yolunun Atatürk'ün medeniyet yolundan geçtiğini vurguladı. Orgeneral Aksay, "Vazgeçilmez hedefimiz çağın gerektirdiği bilgi ve yetenekte vizyon sahibi, belirsizlikleri yönetebilen, her türlü sınırlı bilgi ve kaynağı sürekli olarak geliştirip kullanabilen personel yönetici ve liderler yetiştirmektir" dedi.

Aksay, laiklik vurgusu da yaptığı konuşmasında, şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi, Türkiye devletinin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunmasını hedeflemektedir. Bu felsefenin temel unsurlarını ise ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet oluşturmaktadır. Atatürk'ün gerçekleştirdiği devrimin ana hedefi bir ümmet toplumundan laik ve üniter devlet yaratılmasıdır. Laiklik ilkesi ise Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan tüm değerlerin temel taşıdır. Cumhuriyetin temel nitelikleri olan demokratik laik ve sosyal hukuk devleti yapısına sahip çıkmak ve korumak herkesin görevidir. Bu kapsamda gücünü içinden çıktığı halkının güven ve sevgisinden alan Türk ordusunun yolu Atatürk'ün medeniyet yoludur."

-"ASİMETRİK TEHDİT"

Soğuk savaş döneminin tehditlerinin yerini "asimetrik tehdit" denilen terörizm, kökten dincilik, kitle imha silahlarının yaygınlaşması, yasa dışı göç hareketleri, kuraklığın meydana getirdiği olumsuzluklar, kıt su ve enerji kaynaklarının paylaşımı gibi büyüyen güvenlik sorunlarının aldığını anlatan Orgeneral Aksay, Türkiye'nin de jeopolitik konumu itibariyle bu tür sorunların yoğun yaşandığı bir coğrafyada yer aldığını ifade etti.

Orgeneral Aksay, tüm bu sorunların üstesinden gelebilmek için güçlü bir orduya sahip olmanın Türkiye için elzem olduğunu vurgulayarak, "Ulusal ve uluslararası çıkarlarımızın ve üniter devlet yapımızın korunmasının vazgeçilmez unsuru, milletimizin bağrından çıkan her bakımdan güçlü ve caydırıcı özelliklere sahip Türk Silahlı Kuvvetleri'dir" diye konuştu.

En gelişmiş ve en iyi silahlara sahip olmanın, iyi eğitilmiş insan gücü yoksa zafere ulaşmayı sağlamayacağını anlatan Orgeneral Aksay, Harp Akademilerinin eğitim sisteminin, bilimsel altyapıyı oluşturmayı amaçladığını söyledi.

Aksay'ın konuşmasının ardından devlet erkanı tarafından dereceye giren mezunlara diploma ve plaketleri verildi.

-KARI, KOCA KURMAY OLDULAR

Mezun olanlar arasında bulunan havacı bir çift dikkat çekti. Hava Kuvvetleri Akademisi'ni üçüncülükle bitiren Yüzbaşı Gürcan Bülbül ile eşi Hava Yüzbaşı Bilgehan Bülbül kurmay olarak 20 yıl sonra 2028 yılında düzenlenecek Yüksek Askeri Şura kararı ile general olma yolunda önemli bir adım attılar.

Kurmay olmaya hak kazanan bir diğer kadın subay ise Deniz Kuvvetleri Akademisi'nden mezun olan Üsteğmen Yasemin Bayraktutan oldu. Akademiyi birinci olarak tamamlayan Bayraktutan, diploma ve plaketini Cumhurbaşkanı Gül'ün elinden aldı.

Akademi ikincilerine TBMM Başkanı Toptan , üçüncülerine Başbakan Erdoğan tarafından diplomaları verildi.

Akademi birincilerinin yaş kütüğüne plaket çakmasının ardından misafir askeri personele diploma ve sertifikalarını, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt verdi.

Diğer mezunlar diplomalarını kuvvet komutanları ve akademi komutanlarından aldı.

Törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın yanı sıra mezunların aileleri, emekli subaylar ve çok sayıda davetli katıldı.

Tören, kokteylle sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber