Anlaşması olmayan özel hastanaler fiyat düşürdü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Temmuz 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ile 'fark ücreti' ödeme konusunda anlaşmazlığa düşen özel hastaneler, hasta kaybetmemek için ilginç yöntemler uyguluyor.

Vatandaştan alacakları fark ücretinin yüzde 30'la sınırlandırılmasından sonra 'masrafları karşılayamıyoruz' iddiasıyla sistemden çıkan Acıbadem Sağlık Grubu, karnesini gösteren hastalara muayene ücretinde 30 YTL'lik indirim yapma kararı aldı. Ankara'daki Özel Mesa Hastanesi de 150 YTL olan muayene ücretini 125 YTL'ye düşürdü.

1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren yüzde 30'luk fark ücreti uygulamasını İstanbul'da 112 hastane kabul ederken 58 hastane bir ay bekleme süresi aldı, 12 hastane ise sistem dışına çıktı. SSK ile anlaşmasını iptal etmesine rağmen hasta kaybına uğramak istemeyen hastanelerden Acıbadem Sağlık Grubu 'Anlaşmamız yok ama sağlık karnenizi getirin, 30 YTL indirim yapalım' sloganıyla sosyal güvenceli hastalara kapılarının açık olduğunu aktardı. Hastane, 155 YTL olan uzman doktor muayene ücretlerini sağlık karnesi getiren hastalara 125 YTL'ye indirdiğini duyururken yönetim uygulamayla ilgili açıklama yapmayacaklarını belirtti. Anlaşmayı iptal eden bir diğer hastane olan Ankara Bayındır Hastanesi, 135 YTL olan muayene ücretlerini 25 YTL indirerek, 110 YTL'ye düşürdü. Süreçte en ilginç indirimi İzmir'deki Özel Kent Hastanesi yaptı. Hastane, sistemden çıkmadan önce devletten aldığı paket ücretin yanı sıra hastadan da 70 YTL fark ücreti alıyordu. 1 Temmuz'dan itibaren anlaşmayı fesheden hastane, muayene ücretlerini sadece 5 YTL artırarak 75 YTL'ye çıkardı. Aynı hastane SSK döneminde şeker tahlilinden 9 YTL alırken, bu dönemde rakamı değiştirmedi.

Hastanelerin, kampanyalarına rağmen sisteme dahil olmak zorunda kalacaklarını söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Ziya Perver, 1 Ekim 2008'den itibaren yürürlüğe girecek Genel Sağlık Sigortası'nın bütün Türkiye'yi kapsayacağını, bu durumda hiçbir hastanenin sistem dışında kalmayı göze alamayacağını aktardı.

Öte yandan bakanlık yetkilileri ile özel hastanelerin muayene fiyatlarını revize ettikleri çalışmalar da bitmek üzere. Sağlıkta Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılacak düzenlemeleri en çok özel hastaneler istiyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, fark ücretleri konusundaki itirazlara ve 'kaos çıkar' iddialarına, "Türkiye'deki hastanelerin büyük çoğunluğunun düşük ücretle tedavi hizmeti verebilceğini biliyoruz." karşılığını vermişti.

Çağlar Avcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber