İzmir Vali Yardımcısı ve Buca Kaymakamı da gözaltına alındı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Temmuz 2008 19:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

İZMİR Buca Kaynaklar Belediyesi'nde yapılan operasyonda vatandaşın su, arazi, imar, yolsuzluk gibi konularda başvurduğu tüm makamlardan eli boş döndüğü, devlet makamlarından kovulduğu ortaya çıktı. Vatandaşların bu yöndeki şikayet dilekçelerini işleme koymayan İzmir Vali Yardımcısı Halis Peker ve Buca Kaymakamı Mehmet Taşdöğen de gözaltına alındı. 10 saat sorgulanan zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, savcının, tutuklanmaları talebiyle bir üst mahkemeye itiraz edeceği belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen Mart ayında İzmir'e yaptığı ziyaretin, Kaynaklar Operasyonu'nun bilgi ve belge toplama zamanlarına denk geldiği ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan'ın, İzmir ziyareti sırasında partisine katılanlar arasında bulunan ANAVATAN'dan istifa eden Kaynaklar Belediye Başkanı Mustafa Karagülmez ve Buca Kaymakamı'yla ilgili çok sayıda vatandaşdan şikayet gelince, yanındaki kurmaylarına konunun araştırılması talimatını verdiği belirtildi. Vatandaşların şikayetine neden olan ve uzun süredir çözümsüz kalan birçok sorun bu talimattan sonra iki gün içinde çözüldü.

Son bir yıldır Kaynaklar'daki gelişmeleri takip eden Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, gerekli belge ve bilgileri tamamlayarak önceki hafta operasyon düğmesine bastı. Kaynaklar Belediyesi'ne yapılan baskında ihale dosyaları, bilgisayarlar, encümen kararlarına el konuldu, Belediye Başkanı Mustafa Karagülmez, Buca İlçe Jandarma Komutanı, Buca Tapu Müdürü ve 2 meclis üyesi, belediye avukatı, bazı birim müdürleri, zabıta görevlileri, başkanın yeğeni ve beldedeki kimi işletmelerin sahiplerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bunlardan 21'i tutuklanırken ikinci dalga dün geldi.

VALİ YARDIMCISI VE KAYMAKAM DA GÖZALTINDA

Cumhuriyet Savcısı bu kez operasyonu vatandaşların şikayetlerini sümenaltı eden devlet görevlilerine yönelik yaptı. Vali Yardımcısı Halis Peker ve Buca Kaymakamı Mehmet Taşdöğen'in de aralarında bulunduğu 6 kişi daha gözaltına alındı. Zanlılar çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 10 saat sorgulanan zanlılara, "Başbakan'a vatandaşların şikayeti üzerine bu konuları iki günde çözdünüz, neden daha öncesinde bu sorunları çözmediniz?" sorusunun da yöneltildiği belirtildi. Belgelerin incelenmesinde Belediye Başkanı hakkında, farklı kurumlara 300'ü aşkın şikayet yapıldığı ama sonuçsuz kaldığı belirlendi. Belediye Başkanı'nı şikayet edenlerin sırayla jandarma Komutanlığı, Kaymakamlık, ardından da Vali Yardımcılığı makamından geri çevrildiği bildirildi. Başkan, Kaymakam, Vali Yardımcısı ve Jandarma Karakol Komutanı'nın Kaynaklar'da birlikte kuzu çevirme partileri yaptıkları da soruşturma dosyasında yer aldı.

SAVCI İTİRAZ EDECEK

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, soruşturmanın çok yönlü olarak halen devam ettiğini, bu nedenle 6 zanlının serbest bırakılmasına bir üst mahkemede itiraz edeceği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber