Demiryolları yeniden yapılandırılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünü (TCDD) yeniden yapılandıran ve demiryollarını rekabete açan kanun taslakları üzerindeki çalışmalar tamamlandı.

Ulaştırma Bakanlığının bu çalışması kapsamında TCDD Genel Müdürlüğünde oluşturulan komisyon, "AB Müktesebatına Göre Türk Demiryolu Sektörünü Yeniden Yapılandırma Projesi" kapsamında 2 ayrı kanun taslağı oluşturdu.

Komisyonun Ulaştırma Bakanlığına gönderdiği taslakların Ekimde TBMM gündemine gelmesi ve yıl sonuna kadar yasalaştırılması planlanıyor.

Taslaklara göre, KİT olan TCDD, altyapı işlerini sürdürecek. Bu kapsamda, TCDD sadece demiryolu yapacak, mevcut demiryolu hatları ile yeni yapacağı yolların bakım ve onarımını üstlenecek.

TCDD, ayrıca, demiryolu hatlarının kullanımı için tarife oluşturacak. TCDD'nin demiryolu hattında yolcu ve yük taşımacılığı yapacak işletmeler, belirlenecek bu tarifeden TCDD'ye ücret ödeyecek.

Yolcu ve yük taşımacılığını tapsayan üstyapı işletmeciliğini ise TCDD'ye bağlı kurulacak "Demiryolu Taşımacılığı A.Ş" (DETAŞ) yapacak. DETAŞ Genel Müdürü, Ulaştırma Bakanınca atanacak.

Yük ve yolcu taşımacılığının DETAŞ'a aktarılmasının ardından, TCDD'nin üstyapı ile CER (çeken-çekilen araçlar), Ticaret ve Hareket daireleri DETAŞ bünyesinde yeniden oluşturulacak. Bu dairelerde çalışan personel ile araçlar DETAŞ'a nakledilecek.

TCDD'ye bağlı kurulacak DETAŞ'ın zaman içinde Ulaştırma Bakanlığına doğrudan bağlı bir kuruluş haline gelmesi, ardından tamamen bağımsız bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor.

Demiryolu işletmeciliğinde altyapı ve üstyapının ayrılmasıyla bugüne kadar TCDD'nin demiryolu hattı üzerindeki tekel hakkı kaldırılacak ve demiryolu ulaşımı serbest rekabete açılacak.

Kanun taslaklarını değerlendiren yetkililer, düzenlemelerin özelleştirme olmadığını, sadece demiryolu sektörünün serbest rekabete açılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Rekabetten çıkacak uyumsuzlukların çözümünü sağlamak ve firmalara verilecek emniyet sertifikalarını belirlemek, kuruluşların lisanslarını vermek ve denetlemek için Ulaştırma Bakanlığına bağlı "Demiryolu Ulaştırması Genel Müdürlüğü" (DUGEM) kurulacak.

Ulaştırma Bakanlığına bağlı "Demiryolu Kazaları Araştırma Kurulu" da (DEKAK) kurulacak. Kurulda demiryolu konusunda uzman kişiler yer alacak. Kurul, kazalara ilişkin çalışmaların yanı sıra kazaları önleyici tedbirler üzerinde çalışacak.

Taslaklar, dağınık demiryolu mevzuatını tek elde toplayacak.

Ulaştırma Bakanlığına bağlı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü bünyesindeki Demiryolu Dairesi de kaldırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber