Kesintisiz çalışan 30 yıllık memurların adı KEY listesinde çıkmadı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Temmuz 2008 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONUT Edindirme Yardımı (KEY) hesabında birikimi bulunan 8.5 milyon hak sahibine ödemeler sürdürülürken 30 yıllık bazı memurlara hiç ödeme yapılmaması ya da çok düşük miktarlarda paralar verilmesi çalışanların tepkisine neden oldu.

Ziraat Bankaları önünde KEY paralarını almak için uzun kuyruklara girdikten sonra ödeme tutarlarının düşük çıkması ve aynı süre ve yıllarda çalışanlara göre farklılık göstermesi hak sahiplerinin tepkisine neden oldu. Adana Adliyesi'nde 30 yıldan bu yana kesintisiz çalışan memurlar ödeme gününde gittikleri bankada adlarına hiç para olmadığını görünce şaşırdı. Bazı adliye memurlarına ise, 30 YTL gibi düşük ödeme yapıldı. 1987-95 arasında çalışan yazı işleri müdürlerinden çoğuna ?0' YTL, bazılarına 600 YTL ile 1230 YTL arasında farklı ödemeler tahakkuk ettirilmesi yapılan hesaplamalarda yanlışlıklar olduğunu savundu.

Adana Adliyesi'nde çalışan 100'e yakın memur, KEY paralarının lojman kirası veya konut kredisine kesilmemesine rağmen, KEY paralarının ?0' YTL ya da çok düşük olması nedeniyle adliye mutemetliğine itirazda bulundu. Bu itirazların artabileceği belirtildi. Adana Adliyesi gibi bazı kamu kurumları ile özel kuruluşlarda çalışanların da KEY paralarının çok düşük gösterildiği bu kişilerin de itirazda bulunduğu belirtilirken sendikaların da dava açma hazırlığında olduğu bildirildi.

Sosyal güvenlik uzmanları ödemelere ilişkin sistemin birçok çarpıklığı gözler önüne serdiğini öne sürdü. Bekarken adına KEY primi yatırılan bir kadının evlendiğinde biriken paranın eşinin hesabına geçtiğini, aynı kadının boşanması durumunda bugün hiç para alamadığını hatırlattı. Ayrıldığı eşi yeniden evlenmesi ve ölmesi durumunda bu kadının parasının, ayrıldığı eşinin 2'nci eşine kaldığı hatırlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber