Böcek okulu projesi ilk öğrencileriyle uygulamaya geçti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2008 17:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nün başlattığı ve 2007'de ilki gerçekleştirilen Böcek Farkındalığı Yaratma Projesi (BÖFYAP-İLK) bu sene iki yeni projeyle devam ediyor. Bu projelerden biri olan BÖFYAP Böcek Okulu projesi ilk öğrencileriyle uygulamaya geçti. İlköğretim öğrencilerine yönelik olarak başlayan (9-13 yaş) proje üçer günlük programlar halinde toplam yüz öğrenciyi kapsayacak şekilde yürütülecek.

EÜ Ziraat Fakültesi'nde gerçekleştirilen ilk derste proje kapsamında üç gün boyunca yapacakları hakkında geniş bilgi veren Proje Yürütücüsü E.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Tezcan, "Bu projeyle çocuklarda böcek sevgisini arttırmayı hedeflediklerini belirterek, projede çocuklara böceklerin korkulacak bir şey olmadığının bilimsel yöntemlerle anlatılacağını söyledi.

Doğadaki canlıların yüzde 65'ini böceklerin oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Tezcan, "Biz çocuklara bu canlı grubunu değişik yönleriyle öğretmeyi, tanıtmayı amaçlıyoruz. Çocuklar etkinliklerin dışında değiller bilakis doğada, laboratuarlarda, müzelerde öğreniyorlar, onlarla iç içeler" şeklinde konuştu. 2007'de gerçekleştirilen ve birer günlük süreyle yürütülen BÖFYAP-İLK projesindeki katılımcıların yüzde 85'inin bir günlük eğitimi yetersiz bulduklarını ve uzun süreli bir eğitimi talep ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Tezcan, bu isteğin ardından TÜBİTAK'a proje önerisi götürdüklerini ve TÜBİTAK tarafından destek aldıkların dile getirdi.

Proje kapsamında çalışmalar sırasında böceklerin ilginç yaşamını esas alan, böceklerin insan sağlığındaki yeri ve önemi, böcekler ve geleceğimiz konulu sunu ve tartışmalar, doğa, sera ve iklim odalarında böceklere ilişkin gözlemler, böcek toplama ve böcek yetiştirme uygulamalarının yapılacağını ifade eden Prof. Dr. Tezcan, "Toplanan böcekler mikroskopta incelenecek. Ayrıca, Türkiye'nin en zengin böcek müzesi olan Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Müzesi'ndeki böcek koleksiyonu gezilecek" dedi.

Bu faaliyetlerin dışında yap-boz atölyesi, resim atölyesi, fotoğraf atölyesi ve doğa oyunu atölyesi gibi bölümlerin de programda yer alacağını belirten Prof. Dr. Tezcan, öğrencilerin yaptıkları resimlerin ve çektikleri fotoğrafların açılacak olan BÖFYAP Resim ve Fotoğraf Sergisi'nde yer alacağını ifade etti.

İlk gün böcekler hakkında verilen bilgilerden sonra resim atölyesinde böceklerin resimlerini yapan öğrenciler hem böcekleri tanıdılar hem de böcekleri resmetmenin keyfini yaşadılar.

BÖFYAP Projesi'nin diğeri ise ilköğretimde görev yapan sınıf öğretmenlerine yönelik BÖFYAP-Öğretmen Projesi. BÖFYAP-Öğretmen Projesi 18 Ağustos tarihinde uygulamaya geçecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber