Diyanet'ten cenaze kriterleri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2008 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, Cenaze Hizmetleri Rehberi hazırlayarak vefat sonrasında yapılacak işlemlerle ilgili dinî hükümleri açıkladı.

Kitapçıkta, cenazeyi alkışlamanın, slogan atmanın ve mezar taşına fotoğraf yapıştırmanın dinen uygun olmadığı belirtildi.

Çalışma, Din İşleri Yüksek Kurulu, Adalet, Sağlık, Dışişleri bakanlıkları, Genelkurmay Başkanlığı ve belediyelerin katkılarıyla gerçekleştirildi. Rehberde, cenaze namazı, törende dikkat edilmesi gerekenler, defin işlemleri, cenazelerin nakli, mezar yapımı, bakımı, mezarlık ziyareti, organ nakli, şehitlik ve otopsi gibi konular ele alındı. Yakınlarını kaybedenlere yol gösterici bilgi, belge ve dilekçe örnekleri sunuldu. Kadınların, iddet müddeti devam ettiği için vefat eden kocasını yıkayabileceği ancak erkeklerin, nikâh bağının ortadan kalkması sebebiyle ölen eşini yıkayamayacağı ifade edildi.

Cenazeyi alkışlamanın, geleneksel ritüellerle bağdaşmadığı ifade edilen rehberde, "Böyle bir âdetin yaygın hale gelmesi, toplumda alkışı hak eden veya etmeyen cenaze ayrımı yapma gibi bazı yanlış anlaşılmalara sebep olmaktadır." denildi. Slogan atılmasının siyasi cinayetler ve benzeri ölümlerle başladığı hatırlatılan çalışmada, slogan, alkış ve ıslığın hem cenazeye hem ibadete hem de son görevin ifa edildiği mekana karşı olumsuzluklar içerdiğine dikkat çekildi. Diyanet rehberinde, kabir-türbe ziyaretlerinin dinen teşvik edildiği; ancak türbelerde yatan kişileri insan üstü varlıklar olarak görmenin, bir kısım ihtiyaç ve dilekleri onlara söylemenin ve kendilerinden yardım dilemenin İslam ile bağdaşmadığına işaret edildi. Rehberde, hayatı ve hayati bir organı kurtarmak için başka çare bulunmadığında kan, doku ve organ nakli yoluyla bazı şartlara uyularak tedavinin caiz olduğu da dile getirildi.

Defin töreninde gözetilmesi gerekenler

Çiçek, çelenk gibi ölüye fayda sağlamayan hediyelerde aşırıya kaçılmamalı.

Cenaze adına Kur'an okunmalı, günahlarının affı için hayırda bulunulmalı.

Kadınlar cenaze namazı kılarken erkeklerden ayrı bir yerde saf tutmalı.

Mezarlar çok lüks mermer ve kıymetli taşlarla kaplanmamalı.

Mezar taşına aşırı övgü dolu veya kaderden şikâyet edici sözler yazılmamalı.

Fotoğraf yapıştırılmamalı, heykel ve figür işlenmemeli.

Cenazeye saygı gösterilmeli, yaptığı kötülükler değil, iyilikler dile getirilmeli.

Cenaze töreninde giyilen kıyafetler, bayram havasını hatırlatmamalı.

Ölen kişinin ardından dövünülmemeli, yersiz sözler söylenmemeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber