İş garantili meslek yüksek okulu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 31 Temmuz 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elif Ergu'nun yazısı

Türkiye'de her 4 üniversite mezunundan 3'ü işsiz. ?Neden üniversite mezunları işsiz kalıyor?? diye sorsak ve yanıtını arasak gazete sayfaları yetmez. Ben size iş garantili 2 yıllık bir meslek yüksek okulundan bahsedeceğim. 2 yıllık yüksek okul eğitimine burun kıvıranlar bir kez daha düşünsün isterim. Geçen hafta Alev Alatlı'nın evinde bahçede oturduk. Kurucusu olduğu Kapadokya Meslek Yüksek Okulu'nu anlattı. Alatlı'nın evinin ?huzur bahçesi'ndeki masasından Türkiye'nin kaynayan gündeminde ?Türkiye'de güzel şeyler de oluyor? diye düşünerek kalktım. Alatlı gibi bir entelektüel neden bir meslek yüksek okulu kurma işine soyunur? Merak ediyordum. Öncelikle altını çizmekte yarar var. Söz ettiğim meslek yüksek okulu ?ticari' bir beyinle kurulmadı. Tamamıyla imece usulü yaşıyor. Alev Alatlı, 'Neden?' soruma kısa yoldan, ?Çok geç olmadan? dedi.

Bunu açarsak Alev Alatlı sanırım bunun üzerine kitap yazabilir. Ben ?Neden Kapadokya'da bir meslek yüksek okulu?' sorusunun yanıtını yazmakla yetinmek durumundayım.

At dişi için 5 bin dolar

?Kapadokya'nın müthiş bir kalkınma potansiyeli var ama bu potansiyeli gerçekleştiremiyordu. Kapadokya Nevşehir, Kırşehir, Aksaray, Niğde ve Kayseri illerini kapsıyor. Başta turizm, sonra bağcılık bahçecilik, tarım ve hayvancılık imkânlarına karşın, yoğun göç vermiş bir bölge. Diğer yanda da pırıl pırıl, gencecik insanların göçtükleri şehirlerde içine düştükleri perişanlıktan duyduğumuz üzüntü... Diğer yanda birbirine benzeyen bölümleri olan ve mezun olduğunda iş bulamayan gençler...? diye anlatmaya başladı Alatlı.

?Biliyor musunuz, Türkiye'ye atların dişini fırçalamak için yurtdışından işin uzmanı geliyor ve 5 bin dolar alıyor. Biz niye Türkiye'de at bakıcısı yetiştirmiyoruz??

?Hiç kimse, evine ekmek götüremeyen çaresiz genç erkek kadar öfkeli olamaz. Genç nüfusumuzu kendilerinin ve ailelerinin geçimini sağlayabilecek becerilerle donatamazsak, bugünün Kandil Dağı, yarının Erciyes'i olabilir? diye devam etti.

*****

İlk mezunların tümü iş buldu

Kapadokya Meslek Yüksek Okulu'nun 3 yıllık bir geçmişi var. Ürgüp'e bağlı Mustafapaşa beldesinde kurulmuş. Kampüsün kapıları yöre halkına açık. Alatlı ve arkadaşları okulu açarken yalnızca Türkiye'deki değil yurtdışındaki meslek okullarını da incelemiş. İlk mezunlarını veren bölümlerdeki öğrenciler okuldan çıkıp işe başlamış. Ne mi bu meslekler? Örneğin Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği... Malum sivil havacılık sektörü hızla büyüdü. Yetişmiş eleman var mıydı? Hayır. Kapadokya'daki okulun bu bölümü özel havaalanı Hezarfen'in kurucusu Ömer Faruk Berksan'ın himayesinde sektörle işbirliğiyle kurulmuş. Ve ilk mezunlarının tümü iş bulmuş.

Atçılık İşletmeciliği bölümünde de binicilikten haracılığa her şey öğretiliyor. At antrenörlüğü, şarap üretim teknolojisi, organik tarım, turizm işletmeciliği, bilgisayar teknolojileri, aşçılık gibi bölümlere bu yıl borsa-finans, lojistik, dış ticaret ve AB ile kuyumculuk (takı işlemeciliği, tasarım) eklendi. Bu arada okulda mentorlar da var. Örneğin kuyumculukla ilgili derslere Türkiye'nin gümüş takıda önde gelen şirketlerinden Akgün Kuyumculuk'un sahibi Süleyman Akgün mentor olmuş.

AB'nin eğitim programı Erasmus'a kabul edilen Türkiye'deki tek 2 yıllık okul. ?Orda Kimse Var Mı?' adlı dizi kitaplarıyla Türkiye'de silinmez bir izi olan Alatlı ve arkadaşları Anadolu'nun diğer illerine de ?Orda Kimse Var mı?' diye sesleniyor, duyuyor musunuz?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber