4 Paşa için kritik YAŞ

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Ağustos 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK'nın yeni komuta kademesinin belirleneceği YAŞ toplanıyor. Orgeneral Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesi bekleniyor. YouTube'a ses kaydı düşen, Ergenekon ve Şemdinli ile ilişkilendirilmeye çalışılan Paşaların durumu da görüşülecek

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanıyor. 4 Ağustos'ta sona erecek şûra sonrası Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın emekliye ayrılması, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesi bekleniyor. Toplantıda bir üst rütbeye terfi edecek general, amiral ve albayların durumu görüşülecek. Emekliye ayrılacak Büyükanıt ve 1. Ordu Komutanı İsmail Koçman'dan boşalacak iki orgeneral kadrosu için 7 korgeneral yarışacak: EDOK Muharebe ve Muharebe Destek Eğitim Komutanı Abdullah Cahit Sarsılmaz (temditli), 2. Kolordu Komutanı Hayri Güner (temditli), 4. Kolordu Komutanı Aslan Güner, Genelkurmay Personel Başkanı Hasan Memişoğlu, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Sehahattin Uğurlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu, Genelkurmay Harekat Başkanı Nusret Taşdeler.

ŞURA'YA YOUTUBE DAMGASI

Durumu görüşülecek isimler arasında YouTube'a düşen ses kaydı ile gündeme gelen iki general bulunuyor. Bu isimlerden biri Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanı Tuğgeneral Münir Erten. Tuğgeneral Erten'e ait olduğu öne sürülen kayıt, sınır ötesi operasyondan bir gün önce siteye konmuştu. Kayıtta operasyonda öldürülen PKK'lı sayısının Genelkurmay'ın açıkladığı rakamdan farklı olduğu savunuluyordu. İkinci isim olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Öğretim Komutanı Tümamiral Kadir Sağdıç'a ait olduğu öne sürülen kayıtta ?Gerektiğinde pek çok riski göze alarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Ordunun iç dengelerde inanılmaz görevleri var. Ordunun her 20-25 yılda bir siyasilerin elinde yozlaşan sistemi rayına oturtması gerekiyor? ifadeleri yer aldı.

MUZAFFER TEKİN'E PLAKET İDDİASI

Şurada Şemdinli olayları sırasında Van Asayiş Kolordusu'na komuta eden Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Selahattin Uğurlu ile Ergenekon sanığı emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'e plaket verdiği iddia edilen Tümgeneral Zekeriya Öztürk'ün de durumları görüşülecek.

2008'de Başbuğ 2010'da Koşaner

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile 1. Ordu Komutanı İsmail Koçman'ın şûra sonrasında emekliye ayrılması bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı'na, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda Başbuğ 2008 - 2010, Koşaner ise 2010 - 2013 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı görevlerinde bulunacak. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un 1. Ordu Komutanlığı'na atanması bekleniyor.

Emeklilik planı spor yazarlığı

ORGENERAL Yaşar Büyükanıt, YAŞ'a son kez Genelkurmay Başkanı olarak katılacak. Koyu bir F.Bahçe taraftarı olan Büyükanıt'ın emeklilik için ilginç bir planı var. KKTC Silahlı Kuvvetler Günü nedeniyle düzenlenen resepsiyona katılan Büyükanıt'a, emekli olunca strateji üzerine yazıp yazmayacağı soruldu. Büyükanıt ise esprili bir dille gazetelerde köşe verilmesi halinde futbolla ilgili yazı yazabileceği cevabını verdi. Büyükanıt ?Futbolla ilgili yazı yazıp yazamayacağı' sorusu üzerine ?O şaka. Zaten yazdırmazlar bana? dedi. Orgeneral Büyükanıt, resepsiyondaki konuşmaları birlikte deşifre eden muhabirlerin bu davranışı da takdir ettiğini belirtti.

Genelkurmay karargahı yenileniyor

KRİTİK Şûra sonrası Genelkurmay Karargahı da yenilenecek. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak ve Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu kıta görevine çıkacak. Bu yıl görev yerleri değişecek olan Genelkurmay Başkanlığı karargahının diğer komutanlarının başında, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu ile Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler bulunuyor. Her iki general bu yıl bir üst rütbeye terfi sırasında bulunuyor.

İrtica ihracına hükümet şerhi bekleniyor

TSK ile ilişiği kesilen personel sayısı YAŞ kararlarının, Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanmasıyla açıklanacak. İrticai faaliyetlere katıldığı gerekçesiyle atılacak personele ilişkin dosyalara hükümet kanadının şerh düşmesi bekleniyor.

TSK'NIN KARALANMASINA ÇALIŞILMASI AHLAK DIŞI

GENELKURMAY Başkanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, ?Haftalık bir derginin dünkü nüshasında ?Karargah Evleri Tek Değil' başlığı altında, bazı muvazzaf Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının isimlerinin yazıldığı ve bunların gündemdeki soruşturma ile irtibatlı olduklarının iddia edilerek adı geçen personel hakkında adeta mahkumiyet hükmü verildiği'' belirtildi. Açıklama özetle şöyle:

Şahsi çıkar sağlamak veya Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yıpratmak maksadıyla, sahte isim ve imzalarla gönderilen ihbar mektuplarına istinaden Türk Silahlı Kuvvetleri personeli veya üst düzey komutanlarının karalanmaya çalışılması, suç olduğu kadar ahlak dışı bir eylemdir.

Soruşturma kapsamındaki belgelerin bazı basın yayın organlarına sızdırılması, bunların kitaplar halinde piyasada yayımlanması ve böylece ticari bir sektör yaratılmış olması son derece vahim ve ürkütücüdür.

HUKUK İLKELERİ...

Malum çevrelerce her olay, kanun ve hukuk tanımaz bir şekilde ve insafsızca Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkilendirilmeye çalışılmakta; temel insan hakları, anayasal teminatlar, ?masuniyet karinesi', ?adil yargılanma hakkı' gibi en temel hukuk ilkeleri pervasızca ihlal edilmektedir.

Mevcut gizlilik ve yayın yasağına ilişkin mahkeme kararları ile ülkenin kanunlarından bu denli sarfı nazar edilmesi, hukuk devleti ve haberleşme özgürlüğü ile açıklanabilecek bir durum değildir.

Haklarında yeterli ve etkili bir şekilde işlem yapılmaması veya yapılan işlemlerin caydırıcı olmaması, bu çevreleri maalesef daha da cesaretlendirmektedir.

Bu tür sahtekarlıklar ile maksatlı ve gerçek dışı söylemler bilgi kirliliğine yol açtığından, gerektiğinde Genelkurmay Başkanlığınca kamuoyunun aydınlatılmasına devam edilecektir.

Barkın ŞIK/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber