KPSS'de, Netlerinin Eksik Olduğuna İnanan Adaylar Ne Yapmalı?

Her KPSS sınavı sonrasında olduğu gibi 2008 KPSS sonuçlarının açıklanmasının ardında da bazı adaylar, netlerinin eksik hesaplandığını belirtmektedir. Memurlar.net olarak geçen yıllardaki deneyimlerimize göre bu ihtimali zayıf görmekle birlikte, cevap kağıdında kaydırma, tam silememe gibi hataları yapmadığına inanan adayların nasıl hareket etmesi gerektiğine ilişkin bir açıklama yayımlıyoruz.

* Eğitim A ve D kitapçıkları cevap anahtarlarında kesin yanlışlık var. Netler 5-10 eksik
* Netlerim eksik geldi diyenler! (KPSS LİSANS)

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Ağustos 2008 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yılki haber metni için tıklayınız.

Bilindiği üzere, 2008 KPSS sınavı 28- 29 Haziran 2008 tarihinde ÖSYM tarafından yapılmıştır. Sınav soru ve cevapları ise 30 Haziran 2008 tarihinde açıklanmıştır.

Netlerinin eksik olduğunu belirten adayların bakması gereken tek belge "Cevap Kağıdıdır". öncelikle bu cevap kağıdının alınması için bilgi edinme yoluyla istenilmesi gerekmektedir.

1. YOL

Dileyen adaylar, aşağıdaki bilgi edinme dilekçesi ile ÖSYM'ye başvurarak, cevap kağıdının bir örneğini isteyebilir. ÖSYM'nin bu talebe olumsuz cevap vermesi halinde, yani cevap kağıdını vermemesi halinde, 15 gün içinde, Başbakanlıktaki Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna müracaat edilmesi gerekmektedir.

4982 sayılı Kanun, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu olarak bilinmektedir. Bu Kanun, başvuru sahiplerine bir kamu kurumunun elinde bulunan bir bilgi veya belgeyi isteme hakkı sağlamaktadır. Bu Kanuna dayanarak bir adayın, sınav cevap kağıdının bir örneğini isteme hakkı bulunmaktadır. (Ancak bu Kanuna dayanarak sınav kağıtlarının bir daha incelenmesi istenememektedir.) ÖSYM, daha önce vermemekte direndiği KPSS soruları konusunda da, Bu Kanun nedeniyle geri adım atmak zorunda kalmış ve sonrasında tüm soru ve cevapları yayımlamıştı...

Bu Kanun gereğince yapılacak başvurularda, ilk 10 sayfa için hiçbir kamu kurumu bir ücret isteyememektedir. Bu nedenle, ÖSYM'nin kılavuzlarda açıkladığı banka hesaplarına para yatırılmasına gerek yoktur.

Yine bu Kanun çerçevesinde yapılacak başvurularda ÖSYM'nin kılavuzlarda yayımladığı dilekçe örneğinin de kullanılması zorunlu değildir. Adayların, bilgi edinme hakkı kanunu çerçevesinde başvuru yaptığını belirtmesi, T.C. Kimlik numarasını yazması ve dilekçesini imzalaması yeterlidir.

ÖSYM, bu dilekçelere, cevap kağıtlarının bir daha incelenmesini isteyen dilekçelere verdiği cevaplar türünden baştan savma bir cevap veremez. Zira bu şekilde başvuru yapacak bir aday, yeniden inceleme değil, cevap kağıdının bir örneğini istemektedir.

Adayların daha sonra başvurularını ispatlayabilmeleri açısından, mail yoluyla değil, yazılı dilekçe yoluyla başvurması ve dilekçesinin bir örneğini saklaması uygun olacaktır.

CEVAP KAĞIDININ BİR ÖRNEĞİNİ İSTEYECEKLER İÇİN ÖRNEK DİLEKÇE

Başvuru Sahibinin Adı ve Soyadı: ....

Oturma Yeri veya İşyeri: ......

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik No: .....

İmzası: .....

İstenen bilgi veya belgeler: 2007 yılı KPSS sınavının Cumartesi sabah, Cumartesi öğleden sonra, Pazar sabah ve Pazar öğleden sonraki tüm oturumlara katıldım. Sın 4982 sayılı Kanunun 10. maddesinin ilk fıkrasında "Kurum ve kuruluşlar, başvuru sahibine istenen belgenin onaylı bir kopyasını verirler" hükmü ve 11. maddesinin ilk fıkrasında "Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi onbeş iş günü içinde sağlarlar" hükmü yer almaktadır.

Bu Kanun hükümleri çerçevesinde katılmış olduğum oturumlarda, doğru cevapları işaretlediğim "cevap kağıtlarının" bir örneğinin, 15 işgünü içinde, tarafıma gönderilmesi hususunda gereğini arz ederim.

2. YOL

İkinci yol ise resmi dilekçe yoluyla ÖSYM'ye itirazda bulunmak gerekmektedir. ÖSYM'ye yazılacak dilekçede, netlerin eksik geldiği belirtilmeli ve cevap kağıdının bir kez daha okunması istenmelidir. Bu başvuruda, KPSS sınav kılavuzunda yer alan usule uyulmalıdır. ÖSYM, bu şekildeki bir başvuru sonrasında cevap kağıdını tekrar okuyacak ve büyük bir ihtimalle, bir yanlışlık olmadığını belirtecektir. (ÖSYM'nin bir yanlışlık olmadığına dair cevabında muhtemelen "Cevap kağıdının" bir örneği yine bulunmayacaktır.)

Adaylar, kendilerine verilen cevaptan itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açmalıdırlar. http://www.memurlar.net/kategori/226/ adresinde çok sayıda örnek dilekçe yer almakta olup, bu dava dilekçelerinden bir veya ikisini okuyarak kendi durumunuza uygun bir dava dilekçesi hazırlamanız mümkündür. Dava masrafları genel olarak 100 YTL civarındadır. Ancak davanın sonuçlanması minimum 8 ayı bulabilmektedir. Dava dilekçesinde, mahkeme heyetinden, cevap kağıdının bir örneğinin ÖSYM'den istenerek tetkik edilmesi istenilmelidir.

BİLGİ PAYLAŞIMI

Bilgi paylaşımı için aşağıdaki forum başlıklarına takılabilirsiniz.

Eğitim A ve D kitapçıkları cevap anahtarlarında kesin yanlışlık var. Netler 5-10 eksik (KPSS Öğretmenlik)

***Netlerim Eksik Geldi Diyenler !!! - Beraber Hareket Edelim.. (KPSS Lisans)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber