ODTÜ'lü öğretim elemanları: Atamalardaki ortak yön AKP eğilimi

Haber Giriş : 07 Ağustos 2008 15:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği, alt sıralardan atanan rektörlerin hemen tümünün ortak özelliğinin mevcut iktidarın eğilimlerine uygun adaylar olması olduğunu bildirirek, ?Bir üniversitemizde rektör olarak seçilen üçüncü adayın geçmişte AKP milletvekili adayı olması düşündürücüdür? açıklamasında bulundu.

Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, bir önceki dönemde yapılan rektör seçimlerinde gerek YÖK, gerek Cumhurbaşkanı'nın yapmış olduğu seçimlere eleştiriler olduğu kaydedilerek, bu dönem ise rektör atamalarında partizan ve ideolojik tercihlerin öne çıktığına işaret edildi. Belli üniversitelerde birinci gelen adayların YÖK tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderilmediği kaydedilirken, Cumhurbaşkanı'nın da üniversitelerin yaptığı tercihleri görmezden gelerek alt sıralardaki adayları atadığına dikkat çekildi. Yapılan açıklamada şöyle denildi:

?Alt sıralardan atanan rektörlerin hemen tümünün ortak özelliği mevcut iktidarın eğilimlerine uygun adaylar olmalarıdır. Bir üniversitemizde rektör olarak seçilen üçüncü adayın geçmişte AKP milletvekili adayı olması düşündürücüdür. Bu üniversitede en yüksek oyu alan aday listeye bile alınmamıştır. Benzer biçimde, İTÜ gibi yerleşik ve köklü bir üniversitemizde seçimde en yüksek oyu alan adayın atanmamış olması ilk kez yaşanmaktadır. Bu üniversitenin yönetici konumundaki bir çok öğretim üyesi rektör atama kararını protesto ederek görevlerinden istifa etmişlerdir. Üniversitelerin özerkliği konusunda her geçen gün olumsuzlaşan koşullar son rektör atamaları ile en üst noktasına ulaşmış bulunmaktadır. Üniversiteleri kendine yakın rektörlerle denetlemeye çalışan mevcut iktidar, demokrasi, katılım ve üniversite özerkliği konusundaki samimiyetsizliğini bir kez daha göstermiş bulunmaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber