Benzinden kaçış başladı!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2008 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Petrol fiyatlarında son dönemde gerileme yaşansa da, Türk tüketicisi otomobil kullanmanın yükselen maliyetinden kaçmaya başladı.

Geçen yıl 50 litrelik bir otomobilin deposu kurşunsuz benzinle ortalama 120 YTL'ye dolarken, bu yıl bu rakam 150 YTL'ye kadar yükseldi.

Bir başka deyişle, ayda ortalama dört depo benzin tüketen bir kullanıcının, aylık benzin faturası 120 YTL, yılda yaklaşık 1.500 YTL arttı.

Bu artış, otomobil kullanımından kaçışı da beraberinde getirdi.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER), raporuna göre yılın ilk yarısında Türkiye'de benzin tüketimi yüzde 9,7 geriledi.

Aynı dönemde, maliyeti benzine göre daha düşük olan motorinin kullanımında ise yüzde 1.6 artış meydana geldi.

Rapora göre, resmi ve kayıtlı motorin türlerinin toplam tüketimi, 2007 yılı aynı dönemine göre yüzde 1,6 artarak, yaklaşık 7,35 milyon metreküpe ulaştı.Ancak bu rakama kayıtdışı motorin kullanımı da eklendiğinde, kullanımın çok daha fazla arttığı, tüketicinin yüksek maliyetten kurtulmak için kayıtdışına kaydığı biliniyor.

Bu görüş, raporda da yer aldı ve 2006-2007 yıllarında yüzde 8-9 aralığında büyüyen motorin piyasasında bu yılki büyümede yaşanan gerileme, 10 numara yağ adı altında yapılan kayıt dışı faaliyetlere ve yüksek petrol fiyatlarına bağlandı.

İlk yarıda toplam benzin tüketimi (95, 98 ve üzeri oktanlı kurşunsuz benzinler ve katkılı kurşunsuz benzin), 2007 yılı aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 9,7 oranında azalarak, yaklaşık 1,40 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

2008 yılı Ocak-Haziran döneminde, benzinler, motorinler ve gazyağından oluşan toplam beyaz ürün tüketimi ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 oranında azalarak, yaklaşık 8,76 milyon metreküp oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca yayınlanan "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası 2008 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Piyasa Rakamları"na göre, LPG Otogaz tüketimi 2007 yılı aynı dönemine göre yüzde 5,7 oranında artarak 964 bin ton seviyesine ulaştı.

Bu dönemde, benzinler, motorinler ve LPG Otogaz'ın toplamı olarak ifade edilen toplam otomotiv yakıtları tüketimi, 2007 yılı ilk altı ayına göre yüzde 0,4 oranında artarak 8,27 milyon ton olarak gerçekleşti.

GAZ SIKINTISI, SİYAH ÜRÜN TÜKETİMİNİ ARTIRDI

Fuel oil ve kalyaktan oluşan siyah ürün tüketimi ise bu yılın ilk aylarındaki doğal gaz sıkıntısının da etkisiyle, geçmiş yıllara göre daha farklı bir eğilim göstererek, 2008 yılı ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,5 artışla, yaklaşık 1,34 milyon ton seviyesine yükseldi.

2008 yılı Ocak-Haziran döneminde benzinler, motorinler, gazyağı, kalorifer yakıtı ve fuel oilin toplamı olarak ifade edilen toplam akaryakıt tüketimi de, 2007 yılı aynı dönemine göre yüzde 3 oranında artarak yaklaşık 8,65 milyon ton oldu.

PETDER raporunda, 2008 yılı Ocak-Haziran döneminde toplam akaryakıt tüketiminin yüzde 3 oranında artmasının yanı sıra, petrol fiyatlarındaki önemli artış ve 2007 yılı sonunda artırılan ÖTV oranlarının etkisiyle, 2008 yılının ilk yarısında sektör büyüklüğünün, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 27,3 oranında artarak 27,5 milyar YTL'ye ulaştığı kaydedildi.

"ATIK YAĞDA HAKSIZ REKABET"

10 numara yağ adı altında motorin piyasasına tenekeler içinde yapılan satışların, yıllık 300-400 bin tonluk bir kayıt dışı akaryakıt piyasasını geliştirdiği ifade edilen raporda, bu yılın Temmuz ayında başlanan akaryakıt eşdeğeri vergi uygulamasıyla, motorin piyasasına yapılan sahte akaryakıt satışlarının neden olduğu sorunun belirli bir bölümünün çözümleneceği kaydedildi.

PETDER raporunda, atık yağlar içindeki tehlikeli ve zararlı kimyasalların uygun teknolojiler kullanılmadan tekrar akaryakıt veya madeni yağ olarak satılmasının, madeni yağlardaki ÖTV artışı sonrasında yaygınlaştığına işaret edildi.

Bu durumun çevre ve insan sağlığı üzerinde önemli bir tehdit unsuru olduğu vurgulanan raporda, PETDER organizasyonu altında birleşen madeni yağ üreticilerinin, çeşitli işletmelerin atık madeni yağları standart dışı madeni yağ veya sahte akaryakıt olarak piyasada satmaya devam etmeleri nedeniyle haksız rekabete uğradıkları görüşüne yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber