Memurlar toplu görüşme için masaya oturuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 20:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlarla toplu görüşmeler, 'toplu sözleşme' talebiyle 15 Ağustos Cuma günü başlıyor. Kamu Emekçileri sendikası Konfederasyonu (KESK), cuma günü yapılacak ilk toplantıda "Toplu sözleşmeye geçilmezse görüşmelere katılmayacağını" açıklayacak. Memur-Sen ise görüşmeler başlamadan önce taleplerini Başbakan Erdoğan'a anlatarak memurlar olarak büyümeden pay istediklerini söyledi.

KESK Başkanı Sami Evren, cuma günü yapılacak görüşmeler öncesinde açıklama yaparak, "Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz. Toplu görüşmeye itiraz ediyoruz. Bizimle toplu sözleşme masasına oturmalıdır, aksi takdirde emekçileri Türkiye'nin dört bir yanında sokağa meydanlara taşıyacaktır" dedi.

KESK, bu görüşler doğrultusunda cuma günkü ilk görüşmeye katılacak. KESK'e göre toplu görüşme masasında yıllardır önceden bilinen bir oyun oynanıyor, gerçek bir pazarlık olmuyor.

Hükümetin toplu sözleşme sözü verdiğini belirten Sami Evren, taleplerini söyleyip masadan kalkmayı planlıyor.

KESK'e üye memurlar cuma gününe kadar da yakalarına takacakları kokortlarla ve yapacakları basın açıklamalarıyla seslerini duyurmaya çalışacak. Masada kalıcı olmayı planlamasa da KESK, memurlar adına en az 350 ytl ek zam istiyor.

En düşük memur maaşının 1250 YTL olmasını isteyen KESK'e göre, zam da bu rakamın üzerine yapılmalı.

KESK'İn talepleri arasında yılda iki kez brüt maaş tutarında ikramiye, kadınlar için 24 haftalık doğum izni ve kamuda sözleşmeli çalıştırılmasına son verilmesi de var.

Görüşmelere katılacak konfederasyonlardan olan Memur-Sen de KESK gibi toplu sözleşme istiyor. Başbakan Erdoğan ile görüşmenin ardından "İlk talebimiz yeni anayasa" diyen Memur-Sen, işçi-memur ayrımı yerine çalışanlar ifadesiyle bu hakkın tanınabileceği görüşünde. Sendika ayrıca cuma günü büyümeden pay isteyecek..

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Enflasyona ezdirmeme kriteri yeterli değil. Her yıl yüzde 4.5-5 büyüme var. Türkiye'nin büyümesinden de pay aktarılmasını istiyoruz" dedi.

Memur-Sen ayrıca hükümetin planladığı ek ödemenin de bir an önce çözüme kavuşturulmasını, en az 100 YTL'den başlamasını istiyor.

Konfederasyonun talepleri arasında memurlarda 5 puanlık vergi dilimi indirimi, eş yardımının 120 YTL'ye çıkarılması ve çocuk yardımının sayı sınırlaması olmaksızın 25 YT olması da var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber