Orman Bakanı: Milli ağaçlandırma seferberliği başlattık

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Ağustos 2008 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Murat SANDIKÇI/SAMSUN,

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarına müdahale konusunda diğer ülkelere kıyasla çok daha iyi durumda olduklarını söyledi. Samsun'da konuşan Bakan Eroğlu, ?Yanan alanları hemen ağaçlandırıyoruz. Milli ağaçlandırma seferberliği başlattık. Türkiye'de 2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandıracağız. Bu alanın büyüklüğü Belçika'nın yüzölçümüne yakın bir alan? dedi.

Bakanlığına bağlı genel müdürleri ile birlikte Ordu'dan sonra Samsun'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, küresel ısınmayla ilgili atılacak en önemli adımın ağaçlandırma olduğuna dikkat çekti. Milli ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını belirten Bakan Eroğlu, ?Bu dünyadaki en büyük ağaçlandırma seferberliğinden birisidir. Türkiye'de 2012 yılı sonuna kadar toplam 2 milyon 300 bin hektarlık alanı ağaçlandıracağız. Bu alan ne kadarlık bir yüzölçüme sahip diye mukayese edecek olursak, Belçika'nın yüzölçümüne yakın bir alan. Küçük bir Avrupa ülkesinin alanına denk bir alan. Gerçekten iddialı bir alan? diye konuştu.

Her 6 ayda bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını da dile getiren Bakan Eroğlu, orman yangınlarına müdahale konusunda Türkiye'nin diğer ülkelere kıyasla çok başarılı olduğunu ifade etti. 2003 ve 2007 yılları arasında Türkiye'de sadece 33 bin 500 hektarlık alanın yandığını ve bunların tamamını ağaçlandırdıklarını söyleyen Bakan Eroğlu, ?Yunanistan bizden çok daha fazla orman alanına sahip. Biz orman yangınlarıyla mücadelede çok iyiyiz. Ama iyinin de iyisi vardır. 2007 yılında teçhizat sayımızı artırdık. Çok ileri modern ihbar sistemleri kurduk. Bazı yerlerde dumanı gören ve hemen bilgisini ikaz eden kameralar kurduk. Ve bu sayede yıldırım hızıyla o bölgedeki ekipler hareket ediyor? dedi.

EKİPLERE EĞİTİM VERİLECEK

Antalya'daki orman yangınına da değinen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ?Antalya'daki yangın alanında saatte 70 kilometre hızla esen bir rüzgar vardı. Yangın alev topları şeklinde 200-300 metre fırlayarak ağaçları yakmaya başladı. Buna rağmen ekiplerimiz çok büyük başarı sağladı. Ancak mükemmelinde mükemmeli vardır. Bunun için çalışıyoruz. Yangın mevsimi bitince, özellikle bizim için Kasım ve Nisan ayları eğitim aylarıdır. Bu aylarda ekiplerimiz ve vatandaşlarımıza eğitimler vereceğiz. Kendi hava filomuzu da yavaş yavaş kuracağız.?

Büyükşehir Belediyesi'nin ardından da AKP İl Başkanlığı'nı da ziyaret eden Bakan Veysel Eroğlu, partililerle buluşarak sorunlarını dinledi. Ardından da DSİ 7'nci Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda bakanlığına bağlı genel müdürler, vali, belediye başkanları, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile basına kapalı toplantı yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber