CHP: İki gümrük müfettişi Ladin'in evinde kaldı

Haber Giriş : 05 Kasım 2004 05:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2002'de ABD'ye giden iki gümrük müfettişinin, 11 Eylül saldırılarının emrini veren Usame Bin Ladin'in adamlarının evinde kaldığı öne sürüldü. Bakan Tüzmen yalanladı ancak iddiayı ortaya atan CHP'li Kemal Sağ, devletin bu konuda hazırladığı raporun açıklanmasını istedi.

CHP Adana Milletvekili Kemal Sağ, iki gümrük müfettişinin yurtdışı eğitim için gittikleri ABD'de, uluslararası terörist Usame Bin Ladin'in ?adamlarının' evinde kaldığını, bu bilginin resmi kayıtlarda ve raporlarda yer aldığını iddia etti. Sağ, bu müthiş iddiasını, Gümrük Müsteşarlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e soru olarak yöneltti. Komisyon üyesi olmayan ve bu soruyu Bakan'a yöneltmek üzere Komisyon'a gelen Sağ, Tüzmen'e, ?İki müfettişinin Amerika'da Ladin'in adamlarının evinde kaldığına ilişkin iddialar ve bu doğrultuda hazırlanmış raporlar olduğunu' belirterek, iddiaların doğru olup olmadığını sordu.

TÜZMEN: ASILSIZ

Tüzmen, bu soruyu, eleştirilere cevap verdiği Komisyon çalışmalarının sonuna doğru yanıtlayarak Gümrük Teftiş Kurulu Başkanı'nın kendisine verdiği bilgi doğrultusunda bu iddiaların ?asılsız' olduğunu söyledi. CHP'li Sağ, Komisyon'dan ayrılırken, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, müfettişlerin adlarını açıklamadı. Kemal Sağ, iki müfettişin Ladin'in evinde ne zaman kaldığı yönündeki soruya ise, ?O şu anda belli değil' vermekle yetinirken, ?Peki bu bilgiler resmi olarak kayıtlarda yer alıyor mu?' sorusuna karşılık ise ?Evet, ben de çok güvenilir kaynaklardan aldım' dedi.

AKTİF GÖREVDELER

Hürriyet, Sağ'ın açıkça söylemekten kaçındığı iki gümrük görevlisinin adlarına ve kendilerine ulaştı. CHP'li Sağ, Hürriyet'in sorusu üzerine, biri Gümrük Teftiş Kurulu'nda (H.G), diğeri ise Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü'nde yönetici olan (N.E)'nin adlarını doğruladı. Her iki kişi de aktif görevde. Sağ, H.G ile N.E'nin 2002 yılında, master içinde ABD'ye gittiklerini, ancak girerken bildirdikleri adresin daha sonra sahte çıktığını söyledi.

ABD ?ÇEKİN' DEMİŞ

ABD makamlarının, verilen adresin yanlış çıkması üzerine yaptıkları araştırmada, Ladin'in adamlarının evinde ikamet ettiğinin belirlendiğini anlatan Sağ, şunları söyledi: ?İki gümrük görevlisinin Ladin'in adamlarına ait evde ikamet ettikleri saptanınca ABD makamları, Türkiye'den bu iki kişinin geri çekilmesini istemiş. İki kişi 2003'de geri dönünce, iddiaların araştırılması üzerine, isimleri İrfan ve Özdem diye iki müfettiş görevlendirilmiş. İki müfettiş olayları araştırıp, doğruluğunu saptayıp rapor haline getirmişler. Bu raporun açıklanmasını talep ediyoruz.'

11 Eylül'den sonra böyle bir şey olur mu

CHP'li Kemal Sağ'ın, Bin Ladin'in evinde kalmakla suçladığı gümrük müfettişlerinden N.E., ?14 yıldır müfettişim. Çok spekülasyona maruz kaldık. Ama bu kadarına da pes doğrusu' dedi. N.E., şunları söyledi:

?Biz oraya 7-8 arkadaş gittik. Bizler böyle görevlere Dışişleri Bakanlığı'nın notası, Konsoloslukların, ABD Gümrük İdaresi'nin bilgisi dahilinde gidiyoruz. Diplomatik vizeden sonra en kuvvetli vizeyle gidiyoruz. Nasıl böyle bir iddia olabilir anlayamıyorum, hele 2001 tarihinden sonra...'

Hatırlamıyorum

İDDİALARIN geçtiği tarih olan 20002-2003 döneminde Gümrük Müsteşarlığı görevinde bulunan Nevzat Saygılıoğlu, sorumuz üzerine böyle bir olayı hatırlamadığını söyledi. Gümrük Müsteşarvekili Tuna Turagay da bu konuda kendilerinde hiçbir bilgi olmadığını belirtti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber