Türk doktor tüp bebek sektöründe Avrupa'ya fark attı

Haber Giriş : 14 Ağustos 2008 14:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türk Doktor Tüp Bebek Sektöründe Avrupa'ya Fark AttıAlmanya'daki tüp bebek kliniğinde 9 tüp bebek tedavisi girişiminden sonuç alamayan 8 yıllık evli Emine - Mustafa Temizer çifti vazgeçmedi ve Türkiye'deki Dr. Osman Denizhan Özgün'ün bilgisi ve dikkati sayesinde mutlu sona ulaştı.

Anne-baba olmak her çiftin en büyük hayallerinden biri.. Birbirini seven ve iyi anlaşan çiftler mutluluklarını çocuk sahibi olarak artırmak istiyor. Günümüzde çoğu çift normal yolla bebek sahibi olabilirken bazıları da farklı tedaviler sonucunda bu isteklerine kavuşabiliyor.

Almanya yaşayan 8 yıllık evli Emine - Mustafa Temizer çifti de, evlendikten 1 yıl sonra bebek sahibi olmaya karar verdi. Hemen çocuk sahibi olmak isteyen çift, geçen süre zarfında bebek sahibi olamayınca Almanya'daki bir tüp bebek kliniğine başvurdu. Alman doktorların bebek sahibi olmak için tek çözümün tüp bebek yöntemi olduğunu söylemesi üzerine Temizer çifti, bu yöntemle bebek sahibi olmaya çalıştı.

Her Seferinde Umudumuzu Yitirmedik29 yaşındaki Emine Temizer, ailede bebek sahibi olmakta zorlanan veya tedaviyle bebek sahibi olan yakınları olmadığını belirterek, o günlerde eşi Mustafa Temizer'in ruh halini "21 yaşındaydım. Eşim başta tüp bebek tedavisine çok sıcak bakmamıştı ama sonradan ikna oldu" diye dile getiriyor.

Almanya'daki klinikte 9 defa tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmayı deneyen çiftin ne yazık ki bu çabaları sonuç vermedi.

Emine Temizer çocuk isteklerinden vazgeçmemelerinin nedenini şöyle anlatıyor; "Her seferinde umudumuzu yitirmedik, içimizde bir ümit vardı. Ya bu defa olursa diye. Bizi ayakta tutan öncelikle inancımız ve dualarımız oldu. Özellikle eşimin verdiği destek çok önemliydi. Sonra ailelerimiz de bize çok destek oldu. Tanıştıktan sonra Ankara Maya Tüp Bebek Merkezi'nden Dr. Osman Denizhan Özgün'ün bilgisi, değerlendirmeleri ve inancı bize güç verdi. Maya'yı Maya'da tedavi görmüş akrabalarımız aracılığı ile tanıdık. Onlara da tanıdıkları önermiş. Biz doğru yer olduğuna inandık. Daha önceki denemelerde hayal kırıklığına uğrasak da bizim için umut her zaman vardı" dedi.

Bebeğim Olduğunda İnanamadımYakınlarının tavsiyesi üzerine geldikleri Türkiye'deki klinikte 2. denemede hamile kalan Emine Temizer, kısa bir süre önce oğlunu dünyaya getirdi.

Uzun süre bekleme dönemi ve 11 deneme sonrası oğlu Tarık'ı kucağına alan Emine Temizer, hissettiklerini şöyle anlatıyor; "İnanamadım, hiçbir şey hissedemedim. Bebeğimi kucağıma aldıktan ancak 3 gün sonra benim olduğuna inanabildim. Çok mutluyum. 7 yıl bekledik ve oğlumuz Tarık'a kavuştuk. Anlatılmaz bir şey. Neredeyse onu 24 saat bıkmadan izlemek istiyoruz. Bizim gibi bebek sahibi olmakta zorlanan çiftlere doğru kliniği bulmalarını, kendilerini güvenecekleri bir doktora ve merkeze teslim etmelerini öneririm. Osman Denizhan Özgün olmasaydı biz 11. denemeyi yapmayacaktık. Bizi Osman Hoca ikna etti. İyi ki de etmiş. Kendisine ve Maya'ya ne kadar teşekkür etsek azdır. Ülkemiz tıp açısından çok gelişmiş. Yurtdışına göre çok daha başarılı uygulamalar yapılıyor. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler ülkemizdeki merkezleri iyi değerlendirsin."

Tedavi Sadece İlaç Kullanımı DeğilÇiftin mutlu sona ulaşmasını sağlayan Ankara Maya Tüp Bebek Merkezi'nden Dr. Osman Denizhan Özgün ise, Emine - Mustafa Tezer çiftinin Almanya'da 9 defa tüp bebek tedavisi uygulanmasına rağmen her defasında başarısızlıkla sonuçlanma nedenini şöyle açıklıyor; "Tedavi; sadece belirli ilaçların kullanılması ve sonunda da tüp bebek işlemi yapılması değildir. On beş yıl önceki sınıflandırmalar ve teşhis-tedavi yaklaşımları ile doğurganlığı engelleyen faktörleri açıklamaya çalışmak, tekrarlayan başarısızlıkların temel nedenidir. Çiftin öykülerini dinlediğimizde ve Almanya'da klinik ve laboratuarda yapılan işlemleri sorguladığımızda eksiklikler saptadık. İmmünolojik (bağışıklık sistemi) anormallikler tespit ettik. Bunlar için ek işlemler kullandık ve tabi genetik alanda PGD incelemesi yapılmıştı. Ayrıca yeni sperm seçme yöntemleri uygulandı. Bütün bu eksiklikler giderilince başarı elde edildi. Tedaviye bir bütün olarak bakabilen ekip sayısı dünyada sınırlıdır. Doğal olarak genelde bu tip eksiklikleri tespit ediyoruz. Maya'nın üzerinde durduğu bu bütünü görme isteği, Maya'yı dünyada sayılı merkezlerden biri yapacak" dedi.

Temizer çiftine uygulanan tedaviler hakkında bilgi veren Dr. Özgün, konuyla ilgili diğer sorularımızı şöyle yanıtladı;

Temize Çiftine Uygulanan TedavilerTemizer çiftine uygulanan tedaviler nelerdi? Teşhis ve tedavi aşamaları hakkında bilgi verir misiniz?

Temizer çiftine uygulanan tedavinin ortasında tabi ki mikroenjeksiyon vardı. Bunun öncesinde ve sonrasında yaptıklarımız esas başarıyı getiren unsurlar oldu. İmmünolojik ve pıhtılaşma faktörlerindeki eksiklikler giderildi. Özel bir teknikle seçilen spermler kullanılarak mikroenjeksiyon yapılması, hasta için bir diğer yenilikti. Mikroenjeksiyon sonrası elde edilen embriyolar doku uygunluk testi ( HLA-G) ile en iyileri seçilerek rahime verildi.

Farklı kuruluşlarda bebek sahibi olmayı deneyen ancak kurumunuzda hamile kalan adaylarda sizce gözden kaçırılan en önemli unsurlar nelerdir?

Genellikle şu hata sık yapılıyor, yüzeysel araştırmalar yapılıyor, konunun derinlemesine bilgi eksikliklerinden dolayı (literatür, çalışma takip edilmiyor) hastalar bir bütün olarak değerlendirilmiyor. Bizim unutmadığımız nokta, tıpta hastalık yok, hasta vardır. Her hasta derinlemesine incelenmeli, her biri ayrı ayrı incelenmelidir.

Bir diğer nokta ise Maya, bizi sürekli yenilikleri uygulamayı ve takibe zorluyor.

İsteklilik ve Doğru Merkez Seçimi Önemli9 deneme ve başarısızlık çiftler için üstesinden gelmesi zor olan bir durum. Ancak Temizer çifti vazgeçmedi ve bebek sahibi olmayı başardı. Tüp bebek tedavsi için uygun olduğu söylenen çiftlerde yüzde yüz gebelik her zaman mümkün müdür?

Yüzde yüz mümkün değil ama sürekli ve dikkatli bir şeklide değerlendirdiğinde yüzde 90'a varan oranlarda başarının sağlanması, bugün mümkündür. Tek şartı; istekli olmak, doğru merkezi ve ekibi seçmektir.

Defalarca deneyen ancak bebek sahibi olamayan çiftlere neler önerirsiniz?

Her geçen gün gelişen teknoloji ve tıbbın sağladığı yeni imkanlarla, doğurganlık sorunu yaşayan çiftlerin tedavilerinin, günümüzde bir bütün olarak ele alınması gerekir. Tedavide ilk adım, daha teşhis aşamasındayken sorunun kaynağına inilmesidir. Yapılması gereken, elde edilecek sonucun başarısını doğrudan etkileyecek yeni tanı-tedavi yöntemlerini, ilk aşamadan itibaren kullanmak ve tedaviyi soruna özel biçimde planlamaktır. Yeniden ayağa kalkmalarını ve tıbbın yeni yüzünü görmelerini ve bunu uygulayan ekipleri buluşlarını ve umutlu dualarını isterim.

Yurt Dışındakiler Artık Türkiye'yi Tercih EdiyorYurtdışındaki Türkler, tüp bebek tedavisi için neden Türkiye'yi tercih ediyor? En çok neredekiler geliyor? Türkiye başarılı tüp bebek uygulamalarında dünyanın neresinde?

Tedavinin uygulamasındaki farkı artık yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız biliyor. İşin ilginç tarafı, bu işin Türkiye'de iyi yapıldığını, artık Avrupa'daki doktorlar da biliyor ve bize hasta gönderiyorlar. En çok; Almanya, Fransa, İsviçre'den hasta geliyor. Türkiye'deki bazı merkezlerin başarısı dünya ile kıyaslandığında çok iyi bir tablo görünüyor. Maya Tüp Bebek Merkezi de bu merkezlerden birisidir.

Maya Tüp Bebek Merkezi, başarı için klasik tedavilerin ve değerlendirmelerin yetmediği gerçeğinin kabul edildiği günümüzde; teknolojinin ve tıbbın sağladığı yeni olanaklardan sonuna kadar yararlanarak, doğurganlık tedavisinde yeni bir yaklaşım geliştirmiştir. Merkezimizde "Alo Tüp Bebek Danışma Hattı - 0800 314 1 314 " ücretsiz danışma hattımızla çiftlerin tüm tüp bebekle ilgili sorularına yanıt vermekteyiz. Bu konuda tüm çiftlerimize seve seve yardımcı oluyoruz.

Haber - Röportaj: Fadime Yüceyaltırık

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber