Rektörlerin yetkileri azaltılsın

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 17 Ağustos 2008 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerin sorunları ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı'na rapor hazırlayan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Kamil Mutluer, rektörlerin üniversiteyi 'tek adam' olarak yönettiklerine dikkat çekti. Mutluer, senato ve yönetim kurullarının yetkilerinin artırılmasını önerdi

YAKUP BULUT / ANKARA

Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı ?Türkiye'de Yükseköğretimin Başlıca Sorunları ve Sorunlara Çözüm Önerileri? başlıklı raporda rektörlerin üniversiteyi tek adam gibi yönettiklerine dikkat çekildi. Eski YÖK üyesi ve emekli Sayıştay Başkanı, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Kamil Mutluer'in hazırladığı raporda rektörlerin seçim yerine atama ile göreve gelmesinin daha az sakıncalı olacağı anlatıldı, ?Rektörler, gerçek anlamda yapılan bir seçimle iş başına gelmemektedir. Seçimlerde, genelde üniversite içinde öğretim üyesi çok olan fakülteler diğer fakültelere ağır basmakta ve rektörler birkaç istisna dışında bu fakülte öğretim üyelerinden seçilmektedir? denildi.

SEÇİM YATIRIMI

Birçok rektörün kadrolaşmaya çalıştığı da vurgu yapılan raporda değerlendirme yapıldı: ?Görev süresi içinde oy alabilecek bazı öğretim üye ve elemanlarını kadro verme gibi yollarla tatmin ederek, rektörlük yatırımı yapmaktadır.? Üniversitelerde atama sisteminin seçim sistemine göre daha az sakıncalı bir durum olduğu belirtilirken, atama sisteminin sakıncalarının anket veya rektör atama komisyonlarınca üniversitelerin eğilimlerinin de tespit edilmesiyle az da olsa giderilebileceği ifade edildi.

REKTÖR TEK ADAM

Raporda üniversiteleri rektörlerin tek adam olarak yönettiğine ancak çağdaş üniversite yönetimlerinin esas olarak kurul yönetimleri şeklinde yürütüldüğüne işaret edildi: ?Üniversite yönetim kurullarının kanunda görevleri belirlenirken bu kurullara üniversite yönetimiyle ilgili olarak daha fazla görev vermenin de düşünülmesi, sınırsız yararlı olacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber