Okullarımızda yönetici ve memur kadroları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ağustos 2008 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yazıda 2006 yılı başlarında kaleme alınmış bir makaleyi sizinle paylaşmak istiyorum. Yazıdaki verilerin 2006 yılına ait olduğunu yani aynen yayımlandığını hatırlatmak isterim.

Okullarımızda Müdür Yardımcılığı kadroları çoğaltılmamalı aksine azaltılmalıdır. Yıllardır yöneticilik yapan biri olarak bu fikri savunmama karşı çıkanlar olacaktır.Özellikle yönetici arkadaşlarım ile yönetici olmak isteyen meslektaşlarım. Bu bana ait bir fikir olup bu fikrimin de arkasındayım. Adaylara şunu söylemek istiyorum. Benim yanımda öğretmen olarak çalışan bir arkadaşımız daha sonra büyük bir hevesle müdür yardımcısı olunca aynen şöyle dedi: ?Ben müdür yardımcıları hep oturur, laklak yapar sanıyordum, işten başımı alamıyorum,ne kadar çok iş varmış yapacak.? dedi.

Şimdi hem işler yetişmiyor deyip, hem de müdür yardımcısı sayısının azaltılmasını savunmak ne yaman çelişkidir diye düşünüyorsunuzdur.

Neden bu fikri savunduğuma gelince: Şöyle bir düşünelim ne iş yapar müdür yardımcıları? Bakarsanız eğer yaptığımız işlerin büyük bir çoğunluğu yazılara cevap vermek, ders programı hazırlamak, nöbet yazıp tebliğ etmek, gelen giden yazıları takip etmek, okulun mali işleri ile uğraşmak, sınıf listelerini ayarlamak, çıkarmak, sınıf geçme defteri, nakil belgesi, öğrenci belgesi yazmak imzalamak gibi işleri yaparız.

Eğer dikkat ederseniz bu işler bir öğretmen olan müdür yardımcısının yapacağı işler değildir bunlar memurluk işlerdir. Yani biz müdür yardımcılığı ünvanıyla aslında memurluk yapıyoruz.

Bu nedenle benim açık ve net bir önerim var Milli Eğitim Bakanlığı Müdür Yardımcılığı norm kadrolarını düşürmelidir. Bunun yerine memur norm kadrolarını tespit etmeli ve okullarımızın bu eksikliklerini gidermelidir.

Geçenlerde Milli Eğitim Bakanlığına yazdığım bir dilekçede Okullarımızda görev yapan memur ve Yardımcı Personel sayılarını sormuştum. Başvuruma verilen cevaba çok şaşırdım aynen şöyle diyordu: Başvurunuz incelenmiş olup; Bakanlığımızda yaklaşık 15.350 memur,66374 Yardımcı Personel kadrosu bulunmaktadır. Bakanlığımız Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı norm kadro uygulaması çalışmaları devam etmekte olup, sonuçlandırıldığında Valiliklere gönderilecektir.? Yani işin özü bakanlık bile net kadro sayısını ve kimin nerede görev yaptığını bilmemektedir.

Şimdi İlköğretim Kurumlarımızı baz alarak bazı küçük tespitler yapalım. Toplam İlköğretim Kurumu Sayısı 2005 rakamlarına göre 35.000 dolayındadır. Bu kurumlar müdürlüğü bulunan kurumlarımızdır. Şimdi de İlköğretim Kurumları yönetmeliğine göre okulun türüne göre okullarımızda yönetici ve öğretmenler dışında bulunması gereken kadrolar ile görevlerine bir bakalım. Yönetmeliği açarsanız bunları görme şansımız var.

Kadro Adı: Yönetim İşleri ve Büro Memuru

Görevi: Yönetim İşleri ve büro memurları, müdür veya müdür yardımcıları tarafından kendilerine verilen yazı ve büro işlerini yaparlar. Gelen ve giden yazılarla ilgili dosya ve defterleri tutar, yazılanların asıl veya örneklerini dosyalar ve saklar, gerekenlere cevap hazırlarlar. Memurlar, teslim edilen gizli ya da şahıslarla ilgili yazıların saklanmasından ve gizli tutulmasından sorumludurlar. Öğretmen, memur ve Yardımcı Personellerin özlük dosyalarını tutar ve bunlarla ilgili değişiklikleri günü gününe işlerler. Arşiv işlerini düzenlerler. Bu memurların birden fazla olması hâlinde okul müdürlüğünce aralarında iş bölümü yapılır.

Kadro Adı: Hesap İşleri Memuru

Görevi: Okulun yönetici, öğretmen, memur ve Yardımcı Personellerine ait aylık, ücret, sosyal yardım, yolluk, sağlık, vergi iadesi gibi özlük haklarının zamanında hak sahiplerine verilmesini sağlar.

Kadro Adı: Kütüphane Memuru

Görevi: Kütüphane memuru okul kitaplığını, "Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği" ne göre düzenler. İş ve işlemlerini yürütür.Müdürün vereceği hizmete yönelik diğer görevleri de yapar.

Kadro Adı: Sağlık Personeli

Görevi: Sağlık personeli, okuldaki öğrenci ve diğer personelin sağlıkla ilgili işlerini yapmakla yükümlüdür.Ayrıca, yatılı okullardaki sağlık personeli, görevlerini "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği" ne göre yürütür.

Kadro Adı: Kaloriferci

Görevi: Kaloriferci, kalorifer dairesi ve tesisleri ile ilgili hizmetleri yapar. Kaloriferin kullanılmadığı zamanlarda okul yönetimince verilecek işleri yapar.Kalorifercinin yetiştirilmesi için il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce gerekli tedbirler alınır.

Kadro Adı: Teknisyenler

Görevi: Okulun imkân ve özelliklerine göre elektrik, elektronik, bilgisayar, makine onarımı, su, doğalgaz, kalorifer tesisatı, marangozluk ve benzeri işleri yapmak üzere teknisyenler çalıştırılır. Müdürün vereceği hizmete yönelik diğer görevleri de yaparlar.

Kadro Adı: Diğer Yardımcı Personel

Görevi: Yardımcı hizmetler sınıfı personeli, okul yönetimince yapılacak plânlama ve iş bölümüne göre her türlü yazı ve dosyayı dağıtmak ve toplamak, başvuru sahiplerini karşılamak ve yol göstermek, hizmet yerlerini temizlemek, aydınlatmak ve ısıtma yerlerinde çalışmak, nöbet tutmak, okula getirilen ve çıkarılan her türlü araç-gereç ve malzeme ile eşyayı taşıma ve yerleştirme işlerini yapmakla yükümlüdürler.

Ve Ambar memuru,Ayniyat ve Depo Memuru,Döner Sermaye Memurları , Şoför, Aşçı,

Şimdi bir düşünün bakalım hangi okulda var bu görevliler. Bunlar benim uydurduğum değil İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde var olan görev tanımlarıdır. Müdür yardımcısının görevi sadece bunları denetlemektir aslında.

Peki okulumuzda büro memuru yok, hesap işleri memuru yok kim yapıyor bu işleri tabii ki müdür yardımcılarımız.

Bu nedenle diyorum ki müdür yardımcısı norm kadro sayısı fazladır. Bu sayı düşürülmelidir. Bunu yerine okullarımıza yeterli miktarda Yönetim ve büro memuru atanmalıdır. Bugün 3000 öğrencili bir okulun yönetici norm kadrosu 1 Müdür 1 müdür baş yardımcısı 4 müdür yardımcısıdır. Fakat Yönetim ve Büro İşleri Memuru, Hizmetli diye adlandırdığımız Yardımcı Personel, sağlık personeli ya da kütüphane memuru norm kadrosu bulunmamaktadır.

Benim bakanlığımıza naçizane önerim; Müdür yardımcılığı norm kadrolarını 1000 öğrenciye kadar 1, bundan sonra her 1000 öğrenci için 1 norm kadro verilmelidir. Aynı şekilde Yönetim ve Büro İşleri Memuru norm kadroları belirlenmeli ve bu da aynı şekilde olmalıdır.

Böyle olduğu taktirde iddia ediyorum ülke genelinde en az 10.000 Müdür yardımcılığı Norm Kadro fazlalığı ortaya çıkacaktır. Bu da 10.000 müdür yardımcısının öğretmenliğe geçmesi demektir. Bunu yaparken mevcut arkadaşları mağdur etmemek isteğe dayalı bu işi gerçekleştirmek, ya da norm kadro fazlası konumuna düşen yöneticileri hiç yöneticisi olmayan kurumlara kaydırmak yoluna gidilmelidir.

Böylece hem öğretmen açığını bir nebze kapatmış oluruz, hem yöneticilerin itibarını arttırmış hem de memur olmak için iş bekleyen gençlere iş kapısı açmış oluruz.

Bugün bir memurun devlete maliyeti müdür yardımcısının maliyetinin yarısı kadar bile değildir. Bu nedenle alacağımız 10.000 yöneticiye karşılık 20.000 memur alma şansımız olacaktır.

Önce norm kadro belirlenmelidir. Çünkü bu konuda büyük yanlışlıklar vardır. Örnek vereyim 50.000 Öğrenciye sahip İstanbul Güngören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde çalışan şef sayısı 3, memur sayısı 5'tir. Diğer görev yapanlar ise Yardımcı Personel kadrosundaki personellerdir. Hemen yanı başında bulunan Bahçelievler'deki memur sayısı 50, Bakırköy'de ise 40 civarındadır. Bu adaletsizliklerin de giderilmesi gerekmektedir.

Memurlar şef olsunlar diye sınav açıldı memurlar şef oldular ama şeflik yapabilecekleri memur kalmadı Milli Eğitim Müdürlüklerinde. Çünkü yıllardır artan kurum sayısına rağmen Memur ya da Yardımcı Personel alınmamaktadır kurumlarımıza.

Bu doğrultuda 1000'in üzerinde öğrencisi bulunan okullara sağlık personeli ve kütüphane memuru verilmelidir. Bu okullarda zorunlu hale getirilmelidir tam donanımlı kütüphanelerin kurulması.

Bakanlığın bana vermiş olduğu kadro sayısına bakıldığında bu işin ne kadar uzağında olduğumuz gerçeği çıkıyor ortaya. Verilen sayılar bırakın okulları, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile Bakanlık Merkez Teşkilatının ihtiyacını bile karşılamaktan uzaktır.

Maksut

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber