'Şırnak'ta bir doktor günde 250' hastaya bakıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Ağustos 2008 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ebubekir KARATOPRAK/ŞIRNAK, (DHA)

ŞIRNAK'ta, KESK ve SES tarafından yapılan açıklamada, Devlet Hastanesi'nde bir doktorun günde 250-300 hastaya baktığını, ve bir hastaya ancak 2-3 dakika ayırabildiğini söyledi. Açıklamada, doktorların görevleri başında saldırıya uğramaları da kınandı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'na (SES) üye yaklaşık 30 kişi Şırnak Devlet Hastanesi Acil Servis önünde basın açıklaması yaptı. SES Şırnak Şube Genel Sekreteri Bahri Erener, okuduğu açıklamada, kentte görev yapan doktorların zor koşullar altında sağlık hizmeti vermeye çalıştığını söyledi. Erener, şöyle konuştu:

?Şırnak Devlet Hastanesi acilinde bir doktor günlük ortalama 250-300 hastaya bakmaktadır. 24 saat içinde her bir hastaya 3-4 dakika zaman ayırabilmektedir. Ama bu doktor arkadaşımızın da yemek, çay gibi ihtiyaçları söz konusudur. Hastaneye başvuran her insana eşit ve nitelikli sağlık hizmeti sunmak tüm doktor ve sağlık çalışanı arkadaşlarımızın uygulamak istediği yöntemdir. Ancak bir kısım insanlar kendilerini diğer insanlardan ayrıcalıklı görerek öncelik almaya çalışmaktadır. Bu durum hasta hakları ihlali olduğu gibi sağlık hizmeti almaya gelen diğer insanların mağduriyeti yanında, biz sağlık çalışanlarını da zor durumda bırakmakta ve hastane idaresinin itibarına da gölge düşürmektedir.?

?Hastanemizde bazı doktor arkadaşlarımızın ilkesel olarak bu gibi istem ve talepleri reddetmesi ve hastalar arasında ayırımı ortadan kaldırmaya çalışması baskılara maruz kalmalarını beraberinde getirmektedir? diyen Erener, ?Sürekli yaşanan benzeri durumlarda bizler için bardağı taşıran son damla geçen hafta iki doktor arkadaşımızın bir emniyet görevlisinin sözlü hakaretlerine maruz kalması ve iftiralarına uğraması noktasına kadar ulaşmıştır. Bizler hastalar arasında ayırım yapmadan aciliyet durumuna göre sıra ile hizmet sunmaya çalışırken bir

kısım insanların baskı, hakaret ve iftiralarına maruz kalmayı şiddetle kınıyoruz? diye konuştu.

Valilik ve Sağlık Müdürlüğü'nün doktorlara sahip çıkmasını isteyen Erener, açıklamasını şöyle sürdürdü:

?Hastanın iyileşmemesi, kötüye gitmesi, sakat kalması veya ölmesi durumunda, hasta yakınları kolaylıkla hekimi suçlayabilmektedirler. Hekim daima hastasına faydalı olmak ister. Ancak hekimin müdahale ettiği her hastaya ölümsüzlük verme gücü yoktur. Böyle bir güçleri olsaydı, hekimler bunu hastalarından esirgemezlerdi. En azından kendilerinden esirgemezlerdi ve ölümsüz olurlardı. Oysa, hekimler de diğer insanlar gibi, ölümü başlarından savamazlar. Hasta haklarının amacı, hastaları hekim karşısında daha güçlü konuma getirmek veya hastaları hekimlere karşı kışkırtmak değildir. Hasta hakları hareketinin misyonu, hastaların sağlık hizmetlerinden yararlanırken mağdur olmalarını engellemek, haksızlığa maruz kalmalarını önlemektir. Hastaların mağduriyeti ve haksızlığa maruz kalmaları, her zaman hekimlerden kaynaklanmamaktadır. Sistemden kaynaklanan hasta yoğunluğu gibi etkenler, altyapı, ekipman ve donanım eksiklikleri, yönetim kusurları, finansman sorunları, mevzuat yetersizliği gibi birçok faktör, hasta hakkı ihlallerine yol açmaktadır. Bu faktörler, sadece hastaları değil, hekimleri ve diğer sağlık çalışanlarını da mağdur etmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber