7 yılda bin 753 gümrük personeli cezai takibata uğradı

Haber Giriş : 19 Ağustos 2008 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel'in soru önergesine verdiği yanıt son 7 yılda değişik gümrüklerde toplam bin 753 gümrük personelinin cezai takibata uğradığını ortaya koydu. En çok cezai takibata uğrayan personel ise 621'le İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü'nde bulunuyor. İkinci sırada da Edirne Başmüdürlüğü yer alıyor.

-Bakan Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre, Teftiş Kurulu Başkanlığınca yine 7 yılda, 396'sı gümrük, 368'i gümrük muhafaza ve 11'i TASİŞ idaresi olmak üzere toplam 775 idare teftişe alındı, bin 206 inceleme ve soruşturma başlatıldı. Bunlardan 902'si tamamlandı. Gümrük Müfettişlerince yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda yine aynı dönemde, görevinden uzaklaştırılan personel sayısı 28'i buldu.

-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel'in soru önergesine verdiği yanıt son 7 yılda değişik gümrüklerde toplam bin 753 gümrük personelinin cezai takibata uğradığını ortaya koydu. En çok cezai takibata uğrayan personel ise 621'le İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü'nde bulunuyor. İkinci sırada da Edirne Başmüdürlüğü yer alıyor. Bakan Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre, Teftiş Kurulu Başkanlığınca yine 7 yılda, 396'sı gümrük, 368'i gümrük muhafaza ve 11'i TASİŞ idaresi olmak üzere toplam 775 idare teftişe alındı, bin 206 inceleme ve soruşturma başlatıldı. Bunlardan 902'si ise tamamlandı. Gümrük Müfettişlerince yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda yine aynı dönemde, görevinden uzaklaştırılan personel sayısı ise 28 oldu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel'in soru önergesini, Gümrük Müşteşarı M. Emin Zararsız'ın bilgi notuyla yanıtladı. CHP'li Güvel, 2001-2008 yılları arasında Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu müfettişlerince kaçakçılık, rüşvet, irtikap, zimmet veya ihtilas eylemleri veya işlemleri ile ilgili kaç inceleme ve soruşturma yapıldığını, bu soruşturmalar sonucunda kaç görevlinin görevlerinden uzaklaştırıldığını ve kaç personel hakkında cezai takibatta bulunulduğunu sordu. Bakan Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre, 2001-2008 yılları arasında gümrüklerde sahte ve taklit eşya ticaretine ilişkin olay sayısı bin 957 oldu. Bakan Yazıcı, AB mevzuatına uyum çerçevesinde, sayıları 23'ü bulan gümrük laboratuarlarının kapatıldığını belirterek ?gümrük idaresinin bulunduğu ilde yapılan ithalat hacmi, laboratuar analizine tabi tutulması gereken eşya gruplarının o bölgedeki ithalat sıkışıklığı, bölgeye ulaşım imkanları gibi kriterler göz önüne alınarak, İstanbul, İzmir, İzmit, Bursa, Mersin ve Ankara'da olmak üzere toplam 6 adet gümrük laboratuarının kurulması kararlaştırılmıştır. Halihazırda 6 gümrük laboratuarı faaliyet göstermektedir. Öte yandan, gümrük laboratuarlarında yapılacak işler Gümrük Yönetmeliği'nin 195 inci maddesinin üçüncü fıkrasında sayılmıştır. Bu çerçevede, münhasıran soruşturma görevinde kullanılan gümrük laboratuarı bulunmamakla birlikte, Müsteşarlığımız denetim elemanları tarafından yürütülen inceleme ve/veya soruşturmalar kapsamında eşyaya ilişkin laboratuar tahlili istenilmesi halinde tahliller belirtilen gümrük laboratuarında yapılabilmektedir? dedi.

-BİN 206 SORUŞTURMA BAŞLATILDI-

Bakan Yazıcı önergeye verdiği yanıtta, Teftiş Kurulu Başkanlığınca yürütülen inceleme ve soruşturmalar hakkında da bilgi verdi. Buna göre, Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca 2001- 31 Temmuz 2008 dönemi itibariyle, 396'sı gümrük, 368'i gümrük muhafaza ve 11'i TASİŞ idaresi olmak üzere 775 idare teftişe alındı. Bin 206 inceleme ve soruşturma başlatılırken bunlardan 902'si tamamlandı. Gümrük Müfettişlerince 7 yılda düzenlenen raporlardan bin 303'ü Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilirken 33 rapor da Gümrük Müsteşarlığı'na sunuldu. Hazırlanan toplam rapor sayısı ise 5 bin 740 oldu. Gümrük Müfettişlerince yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda yine aynı dönemde görevden uzaklaştırılan personel sayısı ise 28 oldu.

-BİN 753 PERSONEL CEZAİ TAKİBATA UĞRADI-

Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre, son 7 yılda gümrük idarelerinde karşılaşılan ihlallerle ilgili hakkında adli yönden cezai takibatta bulunulan personel sayısı ise bin 753 oldu. En çok cezai takibata uğrayan personel 621'le İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü'nde bulunurken, bunu 243'le Edirne Başmüdürlüğü, 180'le Habur Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü, 173'le Gaziantep Başmüdürlüğü, 121'le Gürbulak Başmüdürlüğü, 110'la İzmir Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü izledi. En az cezai takibata uğrayan personel ise 1'le Malatya ve Hakkari Başmüdürlüğü'nde yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber