Diş tedavisi artık dışarıda yapılabilecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Ağustos 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

NESRİN COŞKUN İzmir DHA

Danıştay kararıyla, hastalar sevkle gittikleri muayenehanelerde diş tedavilerini yaptıracak, bedelini bağlı bulundukları kurumdan geri alacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastalarına, serbest diş hekimlerinin muayenehanelerinde ?fark ödemeden sevkle tedavi? yolu açıldı. İzmir Dişhekimleri Odası'nın, kamuda tedavi olamayan hastaların özel diş hekimlerinden hizmet almalarını engelleyen Bütçe Uygulama Talimatı (BUT) ve Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) ilgili maddelerinin iptali için Danıştay'da açtığı davalarda yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

İzmir Dişhekimleri Odası Başkanı Turgan Ülker, ?Kamuda hizmet alamayan hastalar sevkle gittikleri muayenehanelerde tedavilerini yaptıracak. Asgari ücret tarifemizden ödeyecekleri fatura bedelini de bağlı bulundukları kurumdan geri alacak? dedi.

?Hukuka aykırıydı'

Maliye Bakanlığı'nın BUT ile sağlık hizmetlerinin tarifesini belirlediğini, kamuda ağız diş sağlığı hizmetleri kısıtlı olmasına karşın dışarıya hasta sevk edilmediğini dile getiren Ülker, ?Sevk edildiğinde genellikle sadece protez hastaları için oluyordu. Devlet tek çene için 150, alt üst çene için 300 YTL protez ücreti ödüyordu. Yani sınır vardı, hastaya 4 protez yapılsa bile devlet sadece ve en fazla iki protez parası ödüyordu? ifadesini kullandı.

Ortodonti tedavisine ihtiyaç duyan çocukların hizmet alamadığını ve sevk de verilmediğini söyleyen Ülker şöyle konuştu:

?Biz SUT'un ilgili maddelerinin iptali için de dava açtık. Nitekim Danıştay 10. Daire, hastaların özelde tedavisinde protez örneğinde verdiğim gibi ücret kısıtlamasını, kendi belirlediği tarifenin uygulanmasını hukuka aykırı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Artık hasta Türk Dişhekimleri Birliği Asgari Ücret Tarifesi üzerinden faturasını ödeyecek, sonra parasını devletten geri alacak. Bu uygulama özellikle 5 - 15 yaş grubundaki ortodonti hastası çocuklar için önemli olacak. Çünkü, kamuda bu hizmetler yetersiz. Hastalar adına çok sevindik.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber