Kamuda 'etik dışı' durum yokmuş

Haber Giriş : 24 Ağustos 2008 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu görevlilerinin etik kurallara aykırı hareket etmesini önlemek amacıyla Başbakanlık bünyesinde kurulan Kamu Görevlileri Etik Kurulu, 3 yıl boyunca Türkiye genelinde olumsuz davranışa rastlamadı.

Kurul, Cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, Bakanlar Kurulu üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ve yargı mensupları ile üniversitelerle ilgili inceleme yapamıyor. Sadece genel müdür veya eşiti seviyedeki kamu görevlileri hakkında inceleme yapabilen kurul, yargıya intikal etmiş dosyalara da bakamıyor.

Kurulun çalışmalarının atıl kalması 2005-2008 yıllarına ait faaliyet raporunda da göz önüne serildi. Rapora göre kurula son üç yılda 265 başvuru yapıldı. Başvurularda ilk sırayı 48 başvuruyla görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma yer aldı. Kalan başvuruların dağılımı şöyle: Personel işlemleri 30, genel etik davranış ilkelerine uygun davranmama 31, kamu kaynaklarını kişisel amaçlar veya hizmet gerekleri dışında kullanma 36, intihal (bilimsel eser hırsızlığı) 5, kayırmacılık-ayırmacılık 19, eşitlik ve tarafsızlığa aykırı uygulamalar 30, bilgi edinme hakkının ihlali 9, yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları 39, muhtelif 18. Kurul, bu başvuruların çok büyük bir bölümünü incelemeye alamadı. Değerlendirmeye alınan dosyalardan hiçbirinde ise etik davranış ilkelerine aykırılık tespit edilmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber