Meclisin ilk icraat yargı reformu olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ağustos 2008 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve kapatma davasına katılan AB uyum çalışmaları Meclis'in Ekim'de açılmasıyla jet hızıyla başlayacak. İlk iş Yargı Reformu olacak. Türk yargısının bağımsız, hızlı ve güvenilir olması sağlanacak

AB atılımına kalkan hükümet Ekim'de Meclis'in açılmasıyla birlikte Yargı Reformu'na ağırlık verecek. Türkiye'nin AB'ye sunacağı 3. Ulusal Program'da yargı reformu kapsamında atılacak adımlar da ?Yargının İşlevselliği ve Verimliliği' adı altında yer aldı. Adalet Bakanlığı 2008-2013 yıllarını kapsayacak şekilde yapılacak Yargı Reformu çalışmaları doğrultusunda ?Yargı Reformu Stratejisi Taslağı' üzerinde çalışıyor. Taslağın amacı şöyle tanımlanıyor:

YARGI TARAFSIZLIĞI

?YargI bağımsızlığının güçlendirilmesi, yargının tarafsızlığının geliştirilmesi, yargının verimliliği ve etkinliğinin arttırılması, yargıda mesleki yetkinliğin artırılması, yargı örgütü yönetim sisteminin geliştirilmesi, yargıya güvenin arttırılması, adalete erişimin kolaylaştırılması, uyuşmazlıkları önleyici nitelikteki tedbirlerin etkin hale getirilmesi ve alternatif çözüm yolları ile geliştirilmesi, ceza infaz sisteminin geliştirilmesi.'

YÜKSEK KOMİSYON

BAKANLIK, strateji taslağıyla ilgili çalışmalarını bu yılın sonunda bitirmeyi planlıyor. Bu çalışmaları yürütmek için iki seçenek üzerinde duruluyor. Bu seçeneklerden biri, ortak komisyon kurulması. Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve diğer ilgili kuruluşlardan temsilcilerin katılımıyla bir komisyon oluşturulması ve çalışmaların bu komisyon tarafından ortak yürütülmesini planlıyor. Bu seçenek gündeme gelmezse, taslak tüm ilgili kuruluşların görüşüne sunulacak. Gelen görüşler doğrultusunda çalışmalar yapılarak taslağa son şekli verilecek.

HSYK'ya itiraz hakkı tanınacak

Etik Kurulu gelecek

3. Ulusal Program'da yer alan ?Yargının İşlevselliği ve Verimliliği' konusunda şu taahhütler dile getiriliyor:

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), objektiflik, tarafsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik temelinde geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılacak ve kurul kararlarına karşı etkili bir itiraz mekanizması oluşturulacak.

Adli yargıda istinaf mahkemeleri faaliyete geçirilecek. İdari yargıda da istinaf mahkemelerinin kurulması ve faaliyete geçirilmesi çalışmaları sürdürülecek.

Adli Tıp Kurumu'nun güçlendirilmesi, hakim, savcı ve yargı çalışanı sayısının yeterli seviyeye getirilmesi, fiziki ve teknolojik altyapının güçlendirilmesine ilişkin çalışmaları da yeni dönemde arttıracak.

Bilirkişilik müessesesi de gözden geçirilerek gerekli değişiklikler yapılacak.

Hukuki uyuşmazlıklarda arabuluculuk ve uyuşmazlıkların alternatif çözüm yollarının geliştirilmesi çalışmaları devam edecek.

Uzlaşma müessesinin etkinleştirilip geliştirilmesi çalışmaları sürdürülecek.

Savcılık ve savunma arasında ?silahların eşitliği' ilkesi açısından, Türk hukuk sisteminin gelenek ve göreneklerine uygun şekilde gerekli görülebilecek tedbirler alınacak.

Anayasa'daki yürütme ve yargı erklerinin ayrılığı ve bağımsızlığı ilkesi temelinde suç kovuşturma ve soruşturmasında kolluk-savcılık görev, yetki ve sorumluluklarının AB ülkelerindeki en iyi uygulamalar doğrultusunda düzenlenmesi sürdürülecek.

Hakim, savcı ile yardımcı personele yönelik hizmet içi eğitimler sürdürülecek. Ayrıca, yargı mensuplarına AİHS ve AİHM içtihatları konusundaki eğitimlere devam edilecek. Bunun yanı sıra, mahkeme yönetiminin etkinleştirilmesi amacıyla hizmet içi eğitimler devam edecek.

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay mensuplarına yönelik AİHS ve AİHM içtihadı, Türkiye'nin taraf olduğu insan hakları ve temel özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmeler ile AB müktesebatı hakkında bilgilendirme faaliyetlerine devam edilecek.

Yargı mensupları için etik kurallar belirlenecek. Etik kurul oluşturulacak.

Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun çıkarılacak.

Ceza infaz kurumlarının uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi yönündeki çalışmalara devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber