KESK üyesi kadınlar Ankara'da eylem yaptı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Ağustos 2008 17:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fevzi KIZILKOYUN/ANKARA, (DHA)

ANKARA'da, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi bir grup kadın, kadınların çalışma yaşamında karşı karşıya kaldıkları sorunları ve taleplerini dile getirmek için eylem yaptı. Kadınlar, ?3 çocuk değil, çocuklarımıza kreş istiyoruz? sloganı attı.

Ziya Gökalp Caddesi'ndeki Eğitim-Sen şubesi önünde toplanan kadınlar, ?Cinsel ulusal sınıfsal sömürüye son', ?Sadaka değil toplu sözleşme istiyoruz', ?3 çocuk değil çocuklarımıza kreş istiyoruz' sloganları atarak Yüksel Caddesi'ne yürüdü. İnsan Hakları Anıtı önünde, üzerinde ?Kadının örgütlü gücü emeği özgürleştirecek', ?Eşit işe eşit ücret', ?Üreten biziz yöneten de biz olacağız' ve ?Evde işyerinde emeğimizin sömürüsüne son' pankartları açan kadınlar burada hükümet aleyhine sloganlar attı.

EMZİRME ÜNİTELERİ KAPATILDI

Basın açıklamasını okuyan KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, kadınların kazanılmış haklarının açıklanan son ?İstihdam paketi' ile saldırıya uğradığını iddia ederek, ?İstihdam paketi ile işyerlerindeki emzirme üniteleri ve kreşleri birer birer kapatılmaktadır. Bu durumda kadınlar güvencesiz, düşük ücretli çalışma koşullarıyla annelik arasında tercih yapmaya zorlanacaklar ve kadınlar çocuklarına bakmak için istihdam dışı kalacaklar. Kamuda işten ayrılan kadınların yüzde 76'sı doğum sonrası çocuklarına bakabilmek için işten ayrılanlardır. Kreşlerin kapatılmasıyla bu oranlar daha da artacaktır? dedi. Kadınların istihdam edilmelerinin önündeki en büyük engellerden birinin ev işleri ve çocuk bakımı olduğunu kaydeden Morsümbül, şunları söyledi:

?AKP hükümetinin ısrarla kadınları 3 çocuk doğurmaya çağırmasını ve işyerlerindeki kreşlerin kapatılmasına biz kadınların itirazı var. Kadınları 3 çocuk doğurmaya çağırırken başlarının tacı yapanlar kreşlerin açılmasına, ebeveyn iznine gelince ortadan kaçıyorlar. Kreş hizmeti ister kamu ister özel sektör olsun, işverenin sorumluluğundadır. Devlet bir yandan kamuda kreşleri kapatırken, bir yandan da özel sektör için yeni kar kapıları açmaktadır. Buradan hükümet yetkililerine sesleniyoruz. En az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50'den az çalışanın bulunduğu işyerleri için çalışma alanına yakın ücretsiz ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açmalıdır. Gece çalışması olan ve vardiyalı işyerlerindeki kreşler 24 saat açık olacak biçimde düzenmeli. Hükümet kreşlerin açılmadığı durumlarda kreş ücretlerini karşılamalı.?

Çalışma şartlarının kadınlar lehine düzenlemesini de isteyen Morsümbül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün de ücretli izinli olmasını istedi.

Basın açıklamasının ardında kadınlar olaysız dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber