Çankaya Köşkünün sitesinde Atatürk'ün Amerikalılara hitap eden görüntüleri yayımlandı

Haber Giriş : 28 Ağustos 2008 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çankaya Köşkü, Türk devrimi ile Sovyet devrimi arasındaki benzerliklere dikkat çeken Sovyetler Birliği yapımı "Türkiye'nin Kalbi Ankara" belgeselinin ardından şimdi de Atatürk'ün Amerikalılara hitabını içeren bir görsel dokümanı internet sitesinde yayınlamaya başladı.

Şimdiye kadar ender yayınlanan 2 dakika 19 saniyelik görsel doküman, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, ABD'in ilk Türkiye Büyükelçisi Joseph C. Grew'i kabulünü içeriyor. ABD Büyükelçisi'nin de yanında hazır bulunduğu görsel dokümanda Atatürk, ABD halkına hitap ediyor. Atatürk, 1925 yılında çekilen bu görüntüsünde aynen şöyle diyor:

?Türk milletiyle Amerika milleti ve karşılıklı olduğuna emin bulunduğum muhabbet ve samimiyetin tabii menşei hakkında birkaç söz söylemek isterim. Türk milleti tab'en demokrattır. Eğer bu hakikat şimdiye kadar medeni beşeriyet tarafından tamamıyla anlaşılmamış bulunuyorsa bunun sebeplerini muhterem sefirimiz Osmanlı İmparatorluğu'nun son devirlerine işaret ederek çok güzel ima ettiler. Diğer taraftan Amerika milletinin benliğini hissettiği dakikada istinat ettiği i'la ettiği demokrasidir. Amerikalılar bu mevhibe ile mümtaz bir millet olarak beşeriyet dünyasında arz-ı mevcudiyet eyledi. Büyük bir millet birliği kurdu. İşte bu noktadandır ki Türk Milleti Amerika milleti hakkında derin ve kuvvetli bir muhabbet hisseder. Ümit ederim ki bu müşahede iki millet arasında mevcut olan muhabbeti kökleştirecektir. Yalnız bu kadarla da kalmayacak belki tüm beşeriyeti birbirini sevmeye ve bu müşterek sevgiye mani olan mazi hurafelerini silmeye dünyayı sulh ve huzur sahasına sokmaya medar olacaktır.

Muhterem Amerikalılar,

Temsil etmekle mübahi olduğum Türk milletinin yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin insani gayesi işte bundan ibarettir. Bu yüksek gayede zaten çok yükselmiş bulunan Amerika milletinin Türk milletiyle beraber olduğunda şüphem yoktur.?

-SOVYETLERİN ARDINDAN AMERİKA-

Çankaya Köşkü daha önce de Sovyetler Birliği yapımı Türkiye'nin Kalbi Ankara belgeselini yine internet sitesinde yayınlamıştı. 1934 yapımı belgeselde Türkiye Cumhuriyeti, Ankara özelinde anlatılıyor ve belgeselde Türk devrimi ile Sovyet devrimi arasındaki benzerliklere dikkat çekilerek iki ülke arasındaki işbirliği öne çıkarılıyordu. Belgesel 10 Kasım 1969'da TRT'de gösterildiği sırada dönemin TRT Genel Müdürü tarafından bir gece baskınıyla yayından ve uzun yıllar yasaklı muamelesi görmüştü. Belgesel yıllar sonda Çankaya Köşkü'nün internet sitesinde Atatürk Özel bölümünde yayınlanmaya başlamıştı.

Bunun yankıları henüz devam ederken Çankaya Köşkü'nün bu defa da Atatürk'ün ABD'lilere hitabını yayınlaması dikkat çekti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber