İBB'de toplu sözleşme imzalandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2008 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet-İş ve Öz Gıda-İş sendikaları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında İETT, KİPTAŞ ve Halk Ekmek'te çalışan işçileri kapsayan 2008-2010 dönemi toplu sözleşmesi imzalandı.

Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesinde gerçekleştirilen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un Türkiye'yi taşıyan, dünyaya karşı sorumlu bir şehir olduğunu söyledi.

İstanbul'da çok ciddi yatırımlar yaptıklarını ve her alanda kentin değişikliğe uğradığını kaydeden Topbaş, bu başarıyı İstanbullularla gerçekleştirdiklerini belirtti.

Enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini ancak bir enflasyon gerçeği bulunduğunu, yaşam standartları ve beklentilerin olduğunu, bunları da dikkate alarak ve kaynakları zorlayarak en iyisini vermeye çalıştıklarını kaydeden Topbaş, şöyle devam etti:

?Gönül ister ki daha çok verilsin. Biz geçmiş dönemlerden bir şeyi biliyoruz. Yaşadığımız bu ülkede maalesef bir takım yanlış politikalar, arkasından büyük zamları ve enflasyonları getirdi. Görev süremizde yaptığımız toplu sözleşmelerin toplamına baktığımızda yüzde 32'lere varan önemli bir iyileştirme yaşandı.

Bir gerçeği açık ve net olarak görmemiz gerekiyor. Bu şehirde bizden önce belediyede hizmet veren içinizde yaşları ve hizmet süreleri çok daha fazla olan kardeşlerimin aylarca maaş alamadığı günleri biliyoruz. Sayın Sözen'in Karayalçın hükümetinden borç para alıp da maaş ödemek için Ankara kapılarında beklediği günleri biliyoruz. İşçinin, emeğin hakkının ne olduğunu çok daha farklı değerlendiriyoruz. Bu bakımdan geçmişte İETT ve diğer kurumlarda zaman zaman istemediğimiz halde bazı gecikmeli ödemeler de oldu.?

ÖDEMELERDEKİ GECİKMELER

Topbaş, hem para hem insan yönetimi ile kent yönetiminde hassasiyetleri bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

?Burada gecikmeler, (geciksin bu parayı repoda değerlendirelim, bir başka yerde kullanalım) mantığımız yok ki. Kaynaklarda ciddi sıkıntılar çektiğimiz hatta şirketlerimizden zaman zaman destek alarak maaşları ödemek zorunda kaldığımız zamanlar oldu. Büyük bir şehirdeyiz. Avrupa'nın 23 ülkesinden büyük bir kent içinde hizmet veriyoruz. 52 bin civarında çalışanımız var. Bu bakımdan olası gecikmeler bizim isteyerek yaptığımız gecikmeler değil. Gönlümüz zamanında ödemek ve vermek. Arkadaşlarıma verdiğim talimat, ilk önce çalışanın hakkını zamanında ödeyiniz. Çalışan parasını zamanında eline alsın.?

Kadir Topbaş, 5 yıl içerisinde toplam 22 katrilyon lira yatırım yaptıklarını, 161 kavşak ve alt geçit düzenlemesi yaptıklarını, kendilerinden önce tüm Cumhuriyet tarihinde yapılan kavşak ve alt geçit sayısının ise 57 olduğunu kaydetti.

Halk Ekmek'in ilk defa bu yıl 350 gramlık pide çıkardığını ve 50 Ykr'a sattığını anlatan Topbaş, bunu rekabet için değil, fakirin evine Ramazan geldiğini hissettirmek için yaptıklarını söyledi.

SALİM USLU

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, büyük bir anlayış ve özveriyle toplu sözleşmeleri tamamladıklarını anlattı.

Yaklaşık 1,5-2 aydır toplu sözleşme görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Uslu, ?Karşılıklı klasik sendikal tehditler ve şantajlar yerine, birbirine güven ve anlayışlarla çalıştığımız işletmenin başarısı ve performansıyla çok daha ilgili olduk. Toplu sözleşmeyi yüksek hakem boyutu ve grev boyutu olmadan bitirmek zorundaydık ve böyle de yaptık? dedi.

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, tek bir sorunlarının bulunduğunu, İETT ve KİPTAŞ'ta çalışan işçilerin özellikle son aylarda maaşlarını ve bir kısım sosyal haklarını zamanında alamadığını belirtti.

Konuşmaların ardından Kadir Topbaş, Salim Uslu ve Mahmut Arslan, toplu

sözleşmeyi imzalayarak, birlikte davul-zurna eşliğinde halay çekti.

SÖZLEŞMEDEN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına Mahalli İdareler Kamu İşveren Sendikası (MİKSEN) ile Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş ve Öz Gıda-İş sendikaları arasında imzalanan toplu sözleşme, İETT, KİPTAŞ ve Halk Ekmek'te çalışan işçileri kapsıyor.

1 Mart 2008-28 Şubat 2010 dönemini kapsayan sözleşmeye göre, işçilerin ilk yıl çıplak ücretlerine yüzde 15 oranında zam yapılırken, buna kıdem zammı dahil edildiğinde oran yüzde 17'ye çıkıyor. Ücretlere ikinci yılda enflasyon oranında zam yapılacak. Sosyal haklarda ise enflasyon oranında artış sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber