Sahte evrakla kredi vurgunu yapan memur için bin 385 yıl hapis talebi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Eylül 2008 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Halk Bankası'ndan usulsüz şekilde kredi çekilerek bankanın dolandırıldığı yönündeki soruşturmanın iddianamesi tamamlandı.

İddianameye göre, 2005-2007 yılları arasında Şanlıurfa'dan getirilip, kâğıt üstünde seyyar satıcı olarak gösterilen 277 kişiye, toplam 5 milyon 593 bin 625 YTL esnaf kredisi çekildi. Ankara Tornacılar ve Tesviyeciler ile Diğer Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatifi Başkanı Ceyhun Ö.'nün adı şebekenin organizatörü ve perde arkasındaki yöneticisi olarak geçti. Başkanın firari olduğuna vurgu yapılan iddianamede bankanın kredi servisi şefine özel bölüm ayrıldı. Tahir U. isimli memurun şebekenin getirdiği sahte evrakları bilerek işleme soktuğu ve bunun karşılığında maddi menfaat temin ettiği belirtildi. Tahir U. hakkında her kredi için ayrı ayrı ceza alarak bin 385 yıl hapis cezası istendi. İddianamede bankanın net olarak 5 milyon 600 bin YTL civarında dolandırıldığının tespit edildiği öne sürüldü.

Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü (KOM) Halkbank'ın Ankara'daki bir şubesinden usulsüz kredi çekildiğine dair ihbar üzerine operasyon yapmıştı. Operasyonda aralarında banka müdürü, banka çalışanı, vergi memuru ve meslek örgütü başkanlarının da bulunduğu 16 kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturmanın iddianamesi tamamlandı. Soruşturma savcısı, iddianamede firari eski Ankara Tornacılar ve Tesviyeciler ile Diğer Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatifi Başkanı Ceyhun Ö. hakkında da 556 yıl hapis cezası istedi. Ceyhun Ö.'nün 'işsiz, güçsüz, okuma yazma bilmeyen yüzlerce kişiyi odaya bilerek üye yapıp, esnaf kredisi almalarına yardımcı olduğu' iddia edildi. Eski başkan hakkında, 'Banka dolandırıcılığında en çok nemalanan isim olmuştur. Bütün kredilerden pay almış ve bu fiili 277 kez yapmıştır.' ifadesi kullanıldı. Ancak, Ceyhun Ö.'nün, 'soruşturma başlamadan önce kooperatif başkanlığından istifa ettiği, eşinden boşandığı, tüm mal varlığını elden çıkardığı ve kayıplara karıştığının anlaşıldığı' öne sürüldü.

İddianamede banka kredi servis şefi Tahir U. için soruşturma savcısı 277 olaydan toplam bin 385 yıl hapis cezası istedi. İddianamede Tahir U. için 'dolandırıcılığın kilit ismi' tabiri kullanıldı. Tahir U.'nun kredi başvurusu yapan şahıslarla ilgili istihbarat yapmadığı ve şebekenin usulsüz kredilerin aksamadan alınmasını sağladığı ileri sürüldü. İddianamede banka memurunun da işin ortaya çıkmasıyla birlikte eşinden anlaşmalı boşandığı ve tüm mal varlığını ona devrettiği öne sürüldü. Çalıştığı bankadan 5 milyon 593 bin 625 YTL usulsüz kredi kullanılmasına göz yumduğu iddia edilen Tahir U. hakkında ise 277 dosyanın her birinden ayrı ayrı yargılanması gerektiği belirtilerek 1.385 yılla yargılanması istendi.

İddiaya göre, daha fazla esnaf kredisi çekebilmek için, vadesi gelen kooperatif üyelerinin taksitleri, yeni tahsis edilen kredilerden çekildi. Bu şekilde yapılan kısmi ödemelerle bankanın zararı 4 milyon 743 bin 187 YTL olarak hesaplandı. Usulsüzlüğe adı karışan 25 zanlıya, suç örgütüne üye olmak ve nitelikli dolandırıcılık iddialarından 5 yıl ile 560 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası isteniyor.

Alper Sancar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber