100 kamu çalışanının sadece 8'i kadın

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Eylül 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, özel sektörde kadın istihdamını teşvik etmek için kolları sıvarken, kamudaki kadın çalışan sayısı hayal kırıklığı yarattı. Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nde (KİT) çalışan kadınların oranı yüzde 8.3'te kaldı. Kamu işletmeleri, dil bilen personel sayısında da sınıfta kaldı. KİT'lerde dil bilen personel sayısı da sadece yüzde 0.6 oldu.

207 BİNDEN 157 BİNE İNDİ

Hazine Müsteşarlığı raporunda, KİT'lerdeki personel profilinin geliştirilmesi ve personel sayısının azaltılmasının istendiği belirtildi. Raporda, KİT'lerin, bir önceki yıl ayrılan personelin yüzde 10'u kadar yeni eleman alabildiği aktarılarak, ?Ancak alınacak yeni personelin kalifiye olmasına özen gösterilerek ortalama personel kalitesinin artırılmasına çalışılmaktadır? denildi. Rapora göre, KİT'lerde 2000 yılında ortalama 207 bin kişi çalışırken, bu sayı, 2006'de 157 bin kişiye indi. Personel sayısı, 2007 sonunda da 156 bin kişi oldu.

ÇOĞUNLUĞU LİSE MEZUNU

Raporda, personel profili de iç açıcı değil. Buna göre, personelin ortalama çalışma süresi 16.5 yıl, ortalama yaş 42. BOTAŞ, Ziraat Bankası, Halkbankası ve Kalkınma Bankası gibi KİT'lerde personelin yüzde 75.2'si lise ve altı eğitime sahip.

ÖZÜRLÜ ORANI YÜZDE 2.3

KİT'LER, sosyal sorumluluk ve yasal nedenlerden dolayı özürlü ve eski hükümlü çalıştırmak zorunda kalırken, buna göre, toplam personelin yüzde 2.3'ü özürlü, yüzde 1.3'ü eski hükümlü, yüzde 0.2'si gazi-şehit aile yakını olarak çalıştırılıyor. Çalışanların yüzde 0.4'ü de Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan istihdam ediliyor. Raporda, KİT'lerin personel politikasında etkin ve dinamik olmadıkları belirtilerek, personel tasarrufunda, özel sektördeki rakipleri kadar esnek olamadığı anlatıldı.

Deniz ÇİÇEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber