Tartışma sürüyür: İşte en iyi 10 üniversite

Haber Giriş : 10 Kasım 2004 06:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteler arasında SABAH'ın manşeti ile başlayan en iyi ilk 5 tartışması Kocaeli Üniversitesi'nden 3 öğretim görevlisinin yaptığı araştırma ile yeni bir boyut kazandı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal'ın, SABAH'a yaptığı açıklamada birinci lig üniversiteleri olarak "Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent, Ege ve Çukurova" üniversitelerini sıralaması üniversiteler arasında tartışma başlatırken, tamamlanan bir araştırma Türkiye'nin top 10 üniversitesini belirledi. 74 üniversite taranarak yapılan araştırmaya göre ilk 10 sırayı 11 üniversite paylaştı. ODTÜ listede ilk sırada yer alırken, Boğaziçi ikinci, Bilkent ve İTÜ üçüncü sırayı paylaştı. Hacettepe, Ankara, Sabancı, İstanbul, Koç, Ege ve Gazi Üniversiteleri ise en iyiler sıralamasında 'ilk 10' arasında yer alan üniversiteler oldu.

74 ÜNİVERSİTE KATILDI
Kocaeli Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenen araştırma Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Arslan ile öğretim elemanları Soner Polat ve Tuğba Değirmenci tarafından yapıldı. Bin 200'ün üzerinde survey mektubu 74 üniversitenin rektörlerine, dekanlarına, bölüm başkanlarına ve kütüphanedokümantasyon dairesi başkanlarına yollandı. Bu survey mektuplarına cevap verenler önce kendilerine göre en iyi üniversiteleri, fakülteleri ve programları listeledi. Ardından kendi üniversite, fakülte ve programlarını değerlendirdi. Bu öznel değerlendirmelerin dışında, fakülte üretenliği, fakülte kaynakları, kütüphane Kaynakları ve mezuniyet oranı gibi değerlendirmeler de dikkate alındı. 2000 yılında da aynı araştırmayı yaptığını hatırlatan Yardımcı Doçent Dr. Hasan Arslen, 70'in üzerinde üniversite olmasına rağmen, gerek üniversite sıralamasında gerekse fakülte ve program sıralamasında yalnızca 20 dolayında üniversitenin listelerde göründüğüne dikkat çekiyor. Bu durumun üniversitelerin politikalarını tekrar gözden geçirmesi gereğini ortaya çıkardığını belirtiyor.

74 üniversitenin taraması sonucunda saptanan en iyi 10 üniversite
1- Ortadoğu Teknik Üniversitesi
2- Boğaziçi Üniversitesi
3- Bilkent Üniversitesi
3- İstanbul Teknik Üniversitesi
4- Hacettepe Üniversitesi
5- Ankara Üniversitesi
6- Sabancı Üniversitesi
7- İstanbul Üniversitesi
8- Koç Üniversitesi
9- Ege Üniversitesi
10- Gazi Üniversitesi

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber