Ergenekon savcısı görevini yapıyor maksatlı haberleri yadırgıyorum

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Eylül 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı'nın başvuruları dikkate alıp başlattığı incelemenin 'Savcı Zekeriya Öz'e soruşturma' başlığıyla verilmesi, Mehmet Ali Şahin'i kızdırdı. Savcının görevini yaptığını vurgulayan Bakan, "Sanki suçluymuş gibi gösteriliyor. Bunu yadırgadım." dedi.

Savcı Öz'ün yazacağı ek iddianameyi etkilemeye çalışıyorlar

Adalet Bakanlığı'nın şikâyetler üzerine Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz hakkında yaptırdığı rutin incelemeyi, 'soruşturma başlatıldı' şeklinde veren haberlere Bakan Mehmet Ali Şahin tepki gösterdi. Antalya'daki temasları sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Şahin, başlattıkları süreç hakkında bilgi verdi. Bakanlığa mahkemelerde görev yapan hakim ve savcılarla ilgili şikâyetler gelmesinin normal olduğunu aktaran Şahin, bu başvuruların makul süre içinde incelendiğini söyledi. Bakan Şahin, "Ergenekon savcıları aleyhindeki şikâyetlerin de tamamının bir dosyaya konularak incelenmesi talimatını verdim. Bu yeni değil, haftalar önce verdik. Tamamlamış olabilirler. Hangi sonuca varılmıştır, öğrendikten sonra kamuoyuyla paylaşırım." dedi. Zekeriya Öz isminin sürekli soruşturma ve inceleme haberleriyle gündeme getirilmesini yadırgadığını belirten Şahin, "Hakim ve savcılarımızın yargılama görevini yaparken suç işliyorlarmış gibi haber konusu yapılmasını şık bulmuyorum." şeklinde konuştu.

Bakan Şahin, hakim ve savcı arkadaşlarının kendilerine verilen görevleri hukuk çerçevesi içinde gece gündüz çalışarak yerine getirmeye çalıştıklarının altını çizdi. "Sanki arkadaşlarımız yargılama görevlerini yaparken suç işliyorlarmış gibi bir anlayışla kendilerinin haber konusu yapılmış olmasını şık bulmuyorum." diyen Şahin, yıl içinde buna benzer yüzlerce inceleme yapıldığını vurguladı. Bunların bazılarının soruşturmaya dönüşebildiğini kaydetti. Adalet Bakanlığı, Ergenekon tutuklusu sanıkların yaptığı şikâyetleri rutin olarak incelemeye aldı. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Ergenekon tutuklusu sanıklar ve ailelerinin yaptığı yaklaşık 9 şikâyeti inceleyerek, savcılığın bir ihmalinin olup olmadığını araştırıyor. Savcılar hakkındaki şikâyetler genellikle takipsizlikle sonuçlanıyor. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün 2007 yılı verilerine göre, hakim ve savcılar hakkında yapılan 3 bin 937 şikâyet dilekçesinin yüzde 50'si hakkında işlem yapılmasına yer olmadığı, yüzde 41'inde ise şikâyetin işleme konulmaması kararı verildi. Savcı Öz hakkında, Ergenekon soruşturmasında tutuklanan avukat Kemal Kerinçsiz, eski asker Muzaffer Tekin, emekli Albay Erdal Sarızeybek, İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan ve İşçi Partililer şikayet dilekçesi vermişti. Bakan Şahin, Almanya'daki Deniz Feneri Derneği davasıyla ilgili sorular üzerine, iki ülke arasında cezai konularda 'adli yardımlaşma sözleşmesi' bulunduğunu vurguladı. Ancak söz konusu davayla ilgili Alman bakanlığından kendilerine herhangi bir müracaat dosyası gelmediğini anlattı. Şahin, "Geldiği takdirde sözleşmenin gereği neyse Adalet Bakanlığı onu yerine getirir. Şu ana kadar böyle bir bilgi gelmediği için bakanlığımın resen harekete geçme görevi yoktur." dedi.

Mehmet Bülbül

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber