Veliler okul kantini işleletebilecek

Haber Giriş : 11 Kasım 2004 05:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul aile birliklerini yeniden düzenleyen yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Tasarının tümü üzerinde CHP'nin görüşlerini dile getiren CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, okul aile birliklerinin parasal işlerin içine sokulmasının suiistimallere, öğretmenler hakkında haksızithamlara yol açacağını savundu.

''Ben iddia ediyorum İstanbul Milli Eğitim Müdürü'nün maaşı 30 milyar liradır'' diyen İnce, milli eğitim müdürlerinin ilde yapılan bütün sınavlardan pay aldıklarını ileri sürdü. İnce, tasarı yasalaştığı takdirde okul aile birliklerinin de çok sayıda parasal faaliyete gireceğini ve töhmet altında kalacağını savundu

Sözler tutulmalı

Öğrenci affı konusuna da değinen İnce, Cumhuriyet tarihinde 103 af çıkarıldığını, yeni bir affın öğrencilerin hakkı olduğunu söyledi. AK Parti'nin seçim afişlerinde 'gözü yaşlı eşarplı kız öğrencilerin' resminin yer aldığını ve 'engelleri kaldıracağız' vaadinde bulunulduğunu ileri süren İnce, verilen sözlerin tutulması gerektiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İnce'nin konuşmasını yanıtlarken, kamu vakıfları için getirilen düzenlemeden sonra okul koruma derneklerinin para toplayamadığını, tasarının okul aile birliklerine yasal altyapı hazırlamayı amaçlandığını, velilerin bağışa zorlanamayacağının öngörüldüğünü belirtti.

İnce'nin, İstanbul Milli Eğitim Müdürü'nün 30 milyar maaş aldığına ilişkin sözlerinin doğru olmadığını da bildiren Çelik, ''sanıyorum İstanbul Milli Eğitim Müdürü pek yakında bu ithamınızdan dolayı hakkınızda dava açacak'' dedi.

"Hesaplarınızın hepsi yanlış"

Çelik, AK Parti'nin hiçbir toplantıda hiçbir zaman inanç üzerinden siyaset yapmadığını ve bu anlamda bir söz vermediğini de bildirerek, İnce'nin konuşmasında söz ettiği, başörtülü öğrenci afişlerinin doğru olmadığını söyledi.

Viyana'da kendisine bu sorunun nasıl çözüleceğinin sorulduğunu anımsatan Çelik, Türkiye'yi germeye hiç kimsenin hakkı olmadığını belirttiğini, ancak ortada fiili bir durum bulunduğunu ifade ettiğini aktardı.

Çelik, "madem ki siz de şikayetçisiniz, solcu bir parti olduğunuzu söylüyorsunuz, gelin peşin hükümlerden arınarak bu meseleyi konuşalım" dedi.

Çelik: "Atatürk'ten geçinmeyelim"

Bakan Çelik, 2 yıldır 60 bin yerleşim merkezinde sıfır hatalı kitap dağıtımı yapıldığını, yıllardır 400-450 milyon liraya satılan İngilizce kitap setinden 240 bin adet hazırlatarak 13 milyon liraya satışını sağladıklarını anlattı.

Söz konusu kitap setindeki Atatürk'leilgili yazıda bir kelimenin yanlış yazılmasının çarpıtıldığını belirten Çelik, ''bu ülkede Atatürk'ün ilkelerini benimsemiş Atatürkçüler var, Atatürkçü geçinenler var, bir de Atatürk'ten geçinenler var. En iğrenç olanı da budur. Atatürk'ten geçinmeyelim'' dedi.

Yeni yasa neler getiriyor?

Eğitim kurumlarının amaçlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla okullarda okul-aile birlikleri kurulacak.

Bu birlikler, okulların eğitim ve öğretim hizmetlerine etkinlik ve verimlilik kazandırmak, okulların ve maddi imkanlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere, aynı ve nakdi yardımları kabuledebilecek.

Maddi katkı sağlamak amacıyla sosyal ve kültürel etkinlikler ve kampanyalar düzenleyebilecek, okulların bünyesinde bulunan kantin, açık alan, salon ve benzeri yerleri işletebilecek veya işlettirebilecek.

Bu birliklerin gelirleri, her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacak.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber