Egzersiz yapmak kalp krizini önlüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2008 00:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Sefer Usta, kalp krizi riskini azaltmak için değişik egzersizlerle vücudun çalıştırılmasının faydalı olacağını söyledi.

Göğüs kemiğinin arkasındaki göğüs ağrısının kalp krizinin en önemli belirtisi olduğunu kaydeden Dr. Usta, "Fakat diyabet hastalarında ve yaşlılarda bu ağrı çok belirsiz olabilir ya da hiç hissedilmeyebilir. Ağrı sıklıkla göğüsten omuza ya da kollara, ense, dişlere, çeneye, karın veya sırta doğru yayılır. Bazen ağrı bu bölgelerden sadece birinde hissedilir. Ağrı genellikle saatlerce sürer ve dinlenme ya da nitrogliserinle geçmez. Göğüste daralma hissi uyandırabilir. Bunun yanında hazımsızlık olarak da kendi hissettirebilir. Beraberinde sıklıkla terleme ve hastada ölüm korkusu da vardır. Kalp krizinin kendi başına ya da göğüsteki ağrıyla birlikte hissedilebilen diğer belirtileri ise nefes darlığı, öksürük, baş dönmesi veya sersemleme, bayılma, mide bulantısı veya kusmadır" diye konuştu.

Yüksek tansiyon, şeker, kandaki kolesterol oranının yüksek olması, hareketsiz yaşantı, fazla kilolar, yanlış beslenme, sigara ve irsi özelliklerin kalp krizini artıran faktörler olduğunu ifade eden Dr. Sefer Usta, bu faktörlerin yaşlı insanlarda daha fazla ortaya çıkması nedeniyle kalp krizi riskinin de doğal olarak yaşlı insanlarda daha fazla görüldüğünü söyledi. Dr. Usta, kalp krizi riskinin yaşlılarda daha yüksek olmasına rağmen genç insanlarda kolleteral adı verilen kılcal damarların henüz oluşmaması sebebiyle kalp krizinin daha ölümcül olabileceğine işaret etti.

Kalp krizinden korunma yollarını da sıralayan Dr. Usta, şu tavsiyelerde bulundu:

"Kan basıncınızı ve toplam kolesterol seviyenizi kontrol edin. Eğer içiyorsanız, sigara içmeyi bırakın. Meyve ve sebze bakımından zengin, az hayvansal yağ içeren diyetler uygulayın. Şeker hastalığınız varsa mutlaka kontrol altında tutun. Fazla kiloluysanız kilo verin. Kalp sağlığını korumak için her gün ya da haftada bir kaç kere yürüyerek ya da diğer egzersizlerle vücudunuzu çalıştırın. Stresten uzak durun. Eğer kalp krizi için bir ya da daha fazla risk faktörü taşıyorsanız kalp krizini engellemeye yardımcı olması için aspirin alıp almamanız konusunda doktorunuza danışın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber