Soğutmadan nakledilen süt insan sağlığını tehdit ediyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2008 11:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, kötü koşullarda üretilen ve soğutulmadan işletmelere nakledilen çiğ sütün insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

İl genelinde 222 adet süt soğutma tankı bulunduğunu ifade eden Arslan, kaçak sütle mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirtti. Uşak'ta hayvancılığın önemli bir yer tuttuğunu ancak süt sığırcılığının bir çok ilde olduğu gibi küçük işletmelerde yapıldığına dikkat çeken Tarım İl Müdürü Atilla Arslan,? Bilinçsizlik ve teknoloji noksanlığı sütün kalitesini de fiyatını da düşürüyor? dedi.

Uygunsuz şartlarda işleme tesislerine ulaşan sütün sağlığı tehdit ettiğini kaydeden Arslan, ?İlimizde işletme büyüklükleri ortalama 2-3 sağmal büyükbaş olup, kullanılan teknoloji ve bilgi noksanlığından dolayı sütün kalitesi düşüktür. Bu duruma sütün toplama ve nakil sırasında yapılan hatalı işlemler ve sürenin uzaması da eklendiğinde sütte mevcut mikroorganizma yükü daha da artmaktadır. Sütün dayanıklılığı ve kalitesi daha da düşmektedir. Uygun olmayan koşullarda üreticiye veya işleme tesisine ulaşan süt hem tüketici sağlığını tehdit etmekte hem de işletme maliyetini ve ürün kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle ilimizde üretilen çiğ sütün üreticiden toplanması, nakli, muhafazası ve pazarlaması konusunda gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından kritik noktaların kontrol altında tutulması amacıyla sıcak ve uygun olmayan kaplarla yapılan süt nakli yasaklanmıştır. Alınan kararın uygulanmasını kolaylaştırmak ve süt soğutma tankı bulunmayan köylere tank kurulmasının sağlanması ve sürecin izlenmesi amacıyla izleme kurulu oluşturuldu.

İzleme Kurulunun süt soğutma tankı bulunmayan köylerde süt soğutma tanklarının müteşebbislerce temrin edilmesini karara bağladığını da ifade eden Atilla Arslan, ?Çiğ süt ve ısıl işlem görmüş içme sütleri tebliği yürürlüğe girdikten sonra ilimizde mevcut tank sayısı 147, tank kapasitesi ise 424,7 tondu. Fiili tank kapasitesi 270 olup, bu tanklardan 108 i özel sektöre 39 u kamuya ait. Termin planı kapsamında işletmelerce Temmuz-Kasım döneminde 163 adet süt soğutma tankı kurulması taahhüt edildi. 15 Eylül itibariyle taahhüt edilen tankların 75 tanesi kurularak faaliyete geçti. Böylece mevcut tank sayısı 222 adete ve kurulan tank kapasitesi 574,7 ton/gün ulaşmıştır. Kasım sonu itibariyle İlimizde üretilen günlük 430 tonluk çiğ sütün yerinde tüketilen %10'u dışında kalan kısmı Gıda Kodeksi'ne uygun hale getirilmiş olacak. Bunun sonucunda çiftçi daha iyi bir fiyata ürününü satabilecek, sanayicinin randımanı yükselecek ve tüketici daha kaliteli ve hijyenik ürün tüketecektir?diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber