Eski İÜ Rektörü Alamdaroğlu'nun yargılanmasına başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2008 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun, görevi sırasında ''bir inşaat konusundaki ek sözleşmeye, usul ve yasaya aykırı imza atarak görevinin gereklerine aykırı hareket ettiği ve üniversitenin zarara uğramasına yol açtığı'' iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

İstanbul 5. Asliye Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz yargılanan Alemdaroğlu, avukatları Tülin Tuncer ve Erdoğan Tuncer ile İÜ avukatı Muammer Öz katıldı.

Kimlik tespitinin ardından savunması alınan Alemdaroğlu, 2003'de Antalya Konyaaltı Caddesi'ndeki İÜ'ye ait 1200 metrekarelik arazide Devlet İhale Kanunu 51/g maddesi uyarınca ''Kat karşılığı'' inşaat yaptırmak için ihale açıldığını belirtti.

Bu ihaleyi kazanan firmanın inşaat sırasında planı değiştirerek daha büyük bir bina yapmayı teklif ettiğini anlatan Alemdaroğlu, ''Bu durumu ikinci kez ihale etmeye gerek duymadan onayladık. İnşaat bitmeden görev sürem dolduğu için rektörlükten ayrıldım'' dedi.

Alemdaroğlu, daha sonraki üniversite yönetiminin kendisini yıpratmak için hakkında böyle bir iddiada bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Yapılan işten kurum zarar görmemiştir. Aksine karı olmuştur. Eğer bunda bir zarar varsa bundan benden sonraki yönetim de sorumludur. Suçlamaları kabul etmiyorum. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslı bir kurumdan gayri menkul değerlendirmesi yaptırmıştım. Avukatım diğer deliller ile bunu da delil olarak mahkemeye sunacak. Ayrıca Antalya'da görülen davada bilirkişi raporları lehimize görülmektedir.

Üniversiteye karşı açılan bu dava bilirkişilerin lehime rapor vermesinden sonra gerek müteahhit gerekse üniversite tarafından takip edilmemiştir.''

İÜ avukatı Muammer Öz ise Antalya'daki davayı takipsiz bırakmalarının nedeninin genel uygulamayla ilgili olduğunu belirterek, ''Buna göre üniversite aleyhine açılan bir dava takip edilmediğinde biz de davayı takip etmiyoruz. Sözü edilen davada takipsizlik bu nedenledir'' dedi.

Mahkeme, dava konusu olayla ilgili bilirkişi tayin edilmesi ve daha önce Antalya'da görülün İÜ ve inşaatçı firma arasındaki dava dosyasının istenmesi için duruşmayı erteledi.

Duruşma çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alemdaroğlu, bu konunun Ergenekon Davası ile ilgisi olmadığını belirterek, ''Dürüst ihale yaptım. 4 yıl yönetim kurulu üyeliğim, 7 yıl rektörlüğüm var. Bu zaman içerisinde tüm ihaleler dürüst bir şekilde gerçekleştirildi. Üniversite ve YÖK yönetimi böyle bir düşünce içerisinde ama bunun da üstesinden geleceğiz'' dedi.

-OLAYIN GEÇMİŞİ-

Eski İÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun, görevli olduğu 2003 yılı ve sonrasında, İÜ'ye ait Antalya Meteoroloji mevkii Konyaaltı Caddesi'ndeki araziyi, kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle yüklenici firmaya ihale ettikten sonra ek bir sözleşmeye imza atarak 14 ayda bitirilmesi gereken işin gecikmesine ve bu süreçte üniversitenin zarara uğramasına neden olduğu öne sürülüyor.

''Usul ve yasaya aykırı olarak ek sözleşmeye imza atarak görevinin gereklerine aykırı hareket ettiği ve böylece kamunun zararına neden olduğu'' ileri sürülen Alemdaroğlu'nun, TCK'nın ''görevi kötüye kullanmak'' suçunu düzenleyen 257. maddesi uyarınca 1 ile 3 yıl arasında hapsi isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber