Ergenekon'da 8. dalga subayları vurdu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 19 Eylül 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon soruşturması çerçevesinde 5 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda 15 kişi gözaltına alındı. Zanlılar arasında 5 teğmen, 1 askeri öğrenci ile oyuncu Nurseli İdiz ve kamuoyunda Sisi olarak bilinen Seyhan Soylu da var.

Ergenekon soruşturması ilk kez "muvazzaf" subaylara uzandı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatı ile polis dün sabah Ankara, İstanbul, İzmir, Hakkari ile Mersin'de eş zamanlı operasyonlar düzenledi ve toplam 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 5 teğmen ve 1 askeri öğrenci bulunuyor.

Mustafa Kemal'le bağım var

Cumhuriyet Savcısı Öz'ün talimatı üzerine, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nden 2 ekip Ankara'ya gönderildi. Ekipler Ankara polisi ile birlikte önceden adresleri belirlenen 8 ayrı adrese dün sabah eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. Savcılığın yakalama emri Merkez Komutanlığı'na bildirildi. Askeri inzibatlar Ankara'daki bir birlikte görev yapan karacı teğmen M.A.Ç.'yi kışlada gözaltına alarak adliyeye götürdü. Teğmen M.A.Ç., adliyede gazetecilerin "Ergenekon'la bağlantınız olduğu için mi buraya geldiniz?" sorusuna, "Benim Mustafa Kemal ile bağlantım var" yanıtını verdi.

Soruşturma kapsamında polis ise M.O.K. ile K.B., S.S., D.Y., H.A., R.Y., T.K. ve O.K.'yi gözaltına aldı. Polis, arama yaptığı ev ve işyerlerindeki 6 bilgisayar, bir laptop ile çok sayıda DVD ve CD ile dokümanlara incelenmek üzere el koydu. Gözaltına alınan 1'i teğmen 9 kişi Genel Bilgi Toplama'dan (GBT) geçirildi. Gözaltına alınan M.O.K.'nin Mustafa Özbek'in Genel Başkanı olduğu Türk-Metal İş Sendikası'na ait bir radyo istasyonunda çalıştığı ileri sürüldü. Bir kişinin ise askeri öğrenci olduğu iddia edildi.

İstanbul'da 3 gözaltı

Operasayonun İstanbul ayağında ise Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, MHP'li avukat Levent Temiz'in annesi ve kardeşlerinin kaldığı belirtilen, Bakırköy Florya Basınköy'deki bir apartmana gitti. Ekipler, Temiz'in oturduğu daireye girerek arama yaptı. Levent Temiz, evdeki aramanın ardından gözaltına alındı. İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi Yönetim Kurulu üyesi avukat Ömer Kavili, olay yerinde yaptığı açıklamada, özel yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinin müracaatıyla, avukatlık yasası bakımından Temiz'e ait sırların korunmasıyla ilgili bir sorun yaşanmaması için baro tarafından görevlendirildiğini söyledi.

Kavili, Temiz'in ''Ergenekon terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alındığını, ancak soruşturmanın gizliliği dolayısıyla başka bilgi veremeyeceğini'' kaydetti. Sinema ve tiyatro sanatçısı Nurseli İdiz ve 'Sisi' lakaplı organizatör Seyhan Soylu da İstanbul'da gözaltına alınan diğer isimler oldu. İdiz, Ulus'taki evinden sabah saatlerinde gözatına alınarak İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Operasyon kapsamında Seyhan Soylu da gözaltına alındı. İzmir'de de teğmen Ş.İ gözaltına alındı. İstanbul'da görev yaptığı ve eğitim amacıyla Urla Menteş'teki askeri birliğe geldiği öğrenilen Ş.İ., uçakla İstanbul'a gönderildi. Operasyon kapsamında Mersin'de 2, Hakkari'de ise 1 subay gözaltına alındı.

Genelkurmay doğruladı

Operasyonların ardından bir açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 5 teğmen ve 1 askeri öğrencinin askeri makamlarca gözaltına alındığını belirterek "Talimat gereği ifadeleri alınmak üzere askeri personel nezaretinde İstanbul Merkez Komutanlığı'na sevk edilmişlerdir'' açıklaması yaptı.

?DiNK BÜTÜN ÖFKEMiZiN HEDEFiDiR' DEMiŞTi

Eski İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı Avukat Levent Temiz İstanbul'da gözaltına alındı. Levent Temiz'in adı ilk kez, 30 Ağustos 2003 tarihinde o dönem İşçi Partisi (İP) Öncü Gençlik lideri Mehmet Perinçek'le birlikte Taksim Meydanı'nda düzenledikleri mitingle duyuldu. Daha sonra bu ilginç birlikteliğin ve mitingin halen Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklu bulunan emekli Tuğgeneral Veli Küçük tarafından organize edildiği iddia edildi. Temiz, Ülkü Ocakları Başkanlığı'ndan ayrıldıktan sonra İşçi Partisi'ne yakınlığı ile bilinen yayın organlarına yaptığı açıklamalarla da gündeme geldi. Bu arada Kemal Kerinçsiz'in başkanı olduğu Büyük Hukukçular Birliği'nin kurucuları arasında yer aldı.

'Hrant Dink, bundan sonra bütün öfkemizin ve nefretimizin hedefidir, hedefimizdir' sözlerinin de sahibi olan Levent Temiz'in adı Malatya'daki misyoner cinayetlerinin görüldüğü davada da geçti. Misyoner cinayetlerini gerçekleştiren Emre Günaydın'ın hastanede Levent ismini açıklaması nedeniyle, mahkeme başkanı sanığa Levent Temiz'i tanıyıp tanımadığını sordu. Günaydın ise hastanede böyle bir isim verdiğini hatırlamadığını söyledi.

SOYLU NURSELİ İDİZ'İ 'ATATÜRK' YAPMIŞTI

Sinema ve tiyatro sanatçısı Nurseli İdiz de Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı. İdiz'in Ulus'taki evine saat 11.00'de giden polis, ünlü oyuncuyu gözaltına aldı. İdiz, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Operasyon kapsamında 'Sisi' lakaplı organizatör Seyhan Soylu da gözaltına alındı. 28 Şubat sürecinde Fadime Şahin isimli kadının, Aczimendi tarikatı lideri Müslüm Gündüz'le birlikte olmasını sağlayan Soylu, daha sonra da bir baskınla Gündüz ve Şahin'i yakalattırıp televizyonlara haber yaptırmıştı.

Bu olayın ardından, TSK 28 Şubat muhtırasını hazırlamış, DYP ile Fazilet Partisi iktidarı düşmüştü. İdiz ve Soylu, son olarak 19 Temmuz'da Keşan'da başlayan "Cumhuriyet'in Kadınları Gösterisi" için bir araya gelmişti. Soylu'nun projesi olan ve tüm Türkiye'yi gezecek gösteride İdiz, farklı makyaj ustalarının eliyle Atatürk'e benzemeye çalışıyordu.

MUVAZZAFLARIN YARGILANMA SÜRECi NASIL iŞLEYECEK?

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan muvazzaf subayların yargılanma süreci şöyle gerçekleşecek: "Subaylar Ergenekon savcılarının makamına giderek sorgulanacaklar. İfadelerinin alınmalarının ardından mahkemeye sevk edilirlerse diğer sanıklar gibi sivil mahkemede hakim karşısına çıkacaklar. Hakim tutukluluklarına karar verirse muvazzaflar önce askeri cezaevine gönderilecek. Daha sonra da sevk talebiyle sivil cezaevine nakledilecekler."

Kamil ELİBOL- Cemal DOĞAN -Mehmet KÖPÜKLÜ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber