Bakan'dan Başbakan'a SSK muhalefeti

Haber Giriş : 12 Kasım 2004 05:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun SSK Hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesine karşı sert bir rapor hazırlayarak Başbakanlığa olumsuz görüş bildirdiği ortaya çıktı. Birgün, başesgioğlu imzası ile Başbakanlığa gönderilen raporu ele geçirdi. Başesgioğlu olumsuz görüş bildiren raporu kendi imzası ile 24 Eylül'de 2986 sayı ile Başbakanlığa gönderdi. Başesgioğlu önceki gün tasarı Sağlık Komisyonu'nda görüşülürken toplantıya katılmamış ve tepkisini ortaya koymuştu. Başesgioğlu, inceleme raporunda hastenelerin devrin "Anayasaya aykırı olduğunu" açıkladı. Sağlık Komisyonu tarafından önceki gün onaylanan ve Meclis Genel Kurulu'na gönderilen yasa tasarısı için Bakan Başesgioğlu'nun önemli saptamalarda bulunduğu raporun değerlendirilmeye alınmadığı ortaya çıktı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı antetli raporda "Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na bedelsiz olarak devredilmesine dair kanun tasarı taslağı Bakanlığımız tarafından incelenmiş ve tasarı hakkında bakanlığımız görüşü bildirilmiştir" ifadeleri ile başlayan inceleme raporunda "devrin olumsuz gelişmelere neden olacağı" sonucuna varıldığı belirtildi.

"HUKUKEN DOĞRU DEĞİL"

Raporun hukuki değerlendirme bölümünde "Anayasanın sosyal güvenlik hakkını düzenleyen 60. maddesine, sağlık hizmetleri ve çevrenin korunmasını düzenleyen 56. maddesine ve mülkiyet hakkını düzenleyen 35. maddesine aykırı bulunma ihtimalinin yüksek olduğu değerlendirildi" ifadelerine yer verildi. Raporda Tasarının genel gerekçesi olan Anayasanın 56. maddesinde " Devlet Sağlık kuruluşlarının tek elden planlanıp hizmet vermesini düzenler" ibaresine dayanılarak, tek elden yönetim şeklinin benimsenmesi de eleştirildi. Bu maddenin tek elden yönetimi gerektiği sonucuna varılmayacağı belirtilen raporda "Devlet bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir" denildi.

"SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI YOK EDİLİYOR"

Raporda 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunun Kurum Gelirlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından değerlendirilme şekli de eleştirildi ve "Anayasa Mahkemesinin karalarına bakıldığında Sosyal Sigortalar Kurumunu gelir kaybına uğratacak düzenlemelerin; Kurumu dar boğaza sokacağı , aktüeryal dengesini bozacağı, dolayısıyla kurumu iş yapamaz hale getireceği , bu durumun da Anayasa'nın 60. maddesinin ikinci fıkrasındaki ' Devletin sosyal güvenliği sağlamak yönündeki gerekli önlemleri almak ve bu alanda örgüt kurmak hükmüne aykırı olduğu' görülmektedir" ifadelerine yer verildi. Raporda açık bir dille devrin Anayasa'ya aykırı olduğunu altı çizildi.

"DEVİR, SSK HARCAMALARINI ARTIRACAK"

Çalışma Bakanlığı'nın raporunda özetle şu görüşlere yer verildi:

-SSK Hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi halinde, 2004 yılında SSK'ya 3,7 katrilyon TL, 2005 yılında ise 4,2 katrilyon TL ek yük getirecektir.

- Hizmet satın alım çalışmalarının SSK tarafından tamamlanmamış olması maliyetleri arttıracaktır

- İşletme özerkliği sağlanmadığı sürece ilaç ve tıbbi malzeme alımında maliyet artışlarının olması kaçınılmazdır

- Sağlık sisteminin tek çatı altında toplanması ve genel sağlık sigortasına geçilmesi düşünülen bir ortamda bilgi teknolojileri altyapısı kurulmadan uygulamanın ciddi maliyet artışları ile sonuçlanacağı açıktır.

İnceleme Raporunun son kısmında "Belirtilen yönleriyle tasarı taslağı; hem sağlıkta dönüşüm programı hem de sosyal güvenlik reformunun genel mantığı ile ve Genel Sağlık Sigortası ile bağdaşmamaktadır. Bu nedenle sosyal güvenlik reformunu hayata geçirmek zorlaşacaktır" ifadelerine de yer verildi.

birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber