Bayramda yediğinize-içtiğinize dikkat edin

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2008 14:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, bayramın ilk günü dengeli bir kahvaltı ile güne başlanmasının, bir ay boyunca oruç tutan kişinin metabolizmasına zarar vermeyeceğini söyledi.

Ertek, bir aylık Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişinin metabolizmasında birtakım değişiklikler olmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizerek, "Normal durumda kandaki şeker miktarıyla, salgılanan insülin hormonu miktarı dengelidir. Kişi Ramazan ayındaki gibi belli aralıklarla yemek yemez ve fazla miktarda şeker ve sindirim sonucu şeker oluşturan besinleri yerse, salgılanan insülin yetmeyebilir. Bu durumlarda kişide halsizlik, baş dönmesi, bulantı ve kusma olabilir" diye konuştu. Ertek, böyle durumlarda insan metabolizmasındaki olumsuzlukları önlemek için Ramazan ayının bitiminde, bayram ve sonrasında dengeli bir kahvaltıyla güne başlanmasını, ev ziyaretlerindeki ikramlardan özellikle tatlı ve çikolatadan kaçınılmasını, ara öğünlerde meyve gibi yiyeceklerin tercih edilmesini önerdi.

Doç. Dr. Mustafa Ertek, "Gün boyunca bol sıvı alınmalı, bu suretle vücudun sıvı dengesi kontrol edilmelidir. Ana öğünler hafif ve dengeli seçilmeli, aralarda da mutlaka meyve ve sıvı ile desteklenmelidir. Mide birdenbire doldurulmamalı, aksi taktirde sindirim sisteminde problemler yaşanabilir. Az az, sık sık yemek yeme alışkanlığı kazanılırsa, vücut kısa zamanda yeni duruma adapte olabilecektir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber