Güvenlik soruşturmasına AB kriterleri geliyor

Haber Giriş : 14 Kasım 2004 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İÇİŞLERİ Bakanlığı, şahıslar hakkında yürütülen güvenlik soruşturmalarını Avrupa Birliği (AB) standartları kapsamında yeniden düzenliyor. Bu konuda mevzuat çalışmalarına son şeklini veren bakanlık, AB ülkelerinde uygulanan prosedürü dikkate alıyor.

Yeni düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte, şahıslar hakkında yürütülen güvenlik soruşturmalarında, sadece soruşturmaya konu olan kişi ile ilgili bilgiler toplanacak. Sık sık eleştirilere neden olan, ?kişinin ailesinin de suç geçmişinin araştırılması' uygulamasına son verilecek.

Güvenlik kurumları başta olmak üzere, kamu kurumlarına iş veya öğrenim için yapılan başvurular nedeniyle sürdürülen bu tür soruşturmalarda, başvuru yapan kişi ile akrabalık ilişkisi bulunan herkes soruşturmaya dahil ediliyordu. Yine soruşturma kapsamında araştırılan akrabalardan birinin işlemiş olduğu suç, güvenlik soruşturması yapılan kişi hakkında ?olumsuz' sonuçlar çıkmasına neden olabiliyordu.

Bu nedenle harekete geçen İçişleri Bakanlığı, Anayasa'daki ?suçun bireyselliği' ilkesine dayanarak akraba çevresini soruşturma kapsamından çıkaracak.

Yeni güvenlik soruşturması uygulaması çerçevesinde, istihbarat toplama yönetimi de değişiyor. Buna göre, hakkında soruşturma yürütülen kişiler, esnaf, iş arkadaşı, apartman yöneticisi gibi üçüncü şahıslardan sorulmayacak. İçişleri Bakanlığı kaynakları bu şekilde istihbarat toplamanın ?yanlış sonuçlar doğurabildiğini' belirterek, ?dedikodu gibi esnaftan kişiler hakkında bilgi alınmasının doğru olmadığını' vurguluyor.

Bu yöntemin yerine, yeni güvenlik soruşturmasında sadece kayıtlarda yer alan bilgiler kullanılacak. Kişilerin resmi kayıtlarda bulunan detaylı özgeçmişlerinin yanısıra emniyet ve adliyede bulunan dosyaları dikkate alınacak.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber