Akciğer kanserinde 'Rezektör Balon' yöntemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2008 14:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Medicana International İstanbul Göğüs Hastalıkları Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Yalçın Karakoca, geliştirdiği "Rezektör Balon" yöntemiyle Akciğer kanseri hastalarının yaşam sürelerinin ortalama 24 aya çıktığını bildirdi.

Prof. Dr. Karakoca, yaptığı yazılı açıklamada, erişkinlerde kalp hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedenini akciğer kanserinin oluşturduğunu kaydetti.

Akciğer kanserinin çoğunlukla sigaraya bağlı gelişmesi ve önlenebilir bir kanser türü olması nedeniyle diğer tüm kanserlerden ayrıldığını belirten Karakoca, akciğer kanserinde ölüm sebeplerinin yarıdan fazlasını zatürre ve solunum yetmezliğinin oluşturduğunu ifade etti.

Karakoca, Türkiye'de akciğer kanseri olan bir kişinin yaşam süresinin tanı konulduktan sonra ortalama 6-8 ay olduğunu dile getirerek, oysa Almanya ve Fransa gibi akciğer kanserinde daha ileri düzeyde tedaviler yapan merkezlerde bu sürenin yaklaşık 3 yıl olduğunu belirtti.

Aynı ilaç ve radyoterapi sistemlerinin uygulanmasına rağmen yaşam süresindeki bu farkın tedavi mantığındaki hatadan kaynaklandığını öne süren Karakoca, Türkiye'de akciğer kanseri hastalarının hangi kalitede hastanede tedavi aldığı fark etmeksizin zatürre sonucu hayatını kaybettiğini savunarak, "Yöntemle akciğer kanseri hastalarının yaşam sürelerinin ortalama 24 aya çıktığını gördük" dedi.

Prof. Dr. Karakoca, akciğer kanserine yakalanan hastaların yaşam kalitesini ve ömrünü uzatmak için geliştirdiği "Rezektör Balon" yöntemiyle, Japonya'da 1300'den fazla araştırmacının katıldığı Dünya Bronkoloji Kongresi'nde "Dünya Bronkoloji Ödülü"nü kazandığını bildirdi.

Avrupa'da 6 ay önce kullanıma sunulan buluşun, ABD'den Çin'e Japonya'dan Hindistan'a kadar pek çok ülkede hastaların umudu olacağını ifade eden Karakoca, bu hastalıkta yaşam süresinin uzatılması kadar yaşam kalitesinin artırılmasının da önemli olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber