Gözaltı süresinin uzatılması talebi uygun görülmedi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 04 Ekim 2008 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner'in devir teslim töreninde yaptığı konuşma ile açığa çıkan askerin terörle mücadelede yeni yetki talebiyle ilgili olarak Ankara Hakimevi'nde sürpriz bir zirve yapıldı. Genelkurmay, Emniyet, Milli Savunma, Adalet Bakanlığı temsilcileri, Ankara, İstanbul ve Diyarbakır'dan terörle mücadelede yetkili Başsavcı Vekilleri ve akademisyenlerden oluşan 30 kişilik bir toplantıda özellikle yakalama, arama ve elkoyma konularında, kolluk güçlerinin uyum yasaları ile kısıtlanan yetkilerinin artırılması konusunda çalışma yapılması kararlaştırıldı. Asker ve polisin gözaltı süresinin uzatılması talebi ise kabul görmedi. Koşaner'in ?Sanki ülkemizde hiç terör yokmuş gibi düzenlenen yasaların, teröre karşı mücadelede kolluk kuvvetlerinin önleyici faaliyetlerinde yetersiz kaldığı ve etkin ve süratli görev yapılmasını geciktirdiği bir gerçektir? sözleri ile gündeme gelen konuda, Jandarma Genel Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın yaklaşık bir yıl önce Adalet Bakanlığı'na yazı yazarak talepte bulunduğu belirtildi. Koşaner'in konuşmasından sonra Adalet Bakanlığı, ilgili kurum temsilcileri ve akademisyenleri davet ederek bir toplantı düzenledi. Bakanlık toplantı çağrısında ele alınacak konuları da bildirdi. Ankara Hakimevi'ndeki toplantıda ?yakalama, arama, el koyma ve gözaltı süresi? ile ilgili kolluk kuvvetlerinin talepleri ele alındı.

?Dağ başında savcıyı nereden bulalım?'

Edinilen bilgiye göre, toplantılarda özellikle Güneydoğu'da süren çatışmalar nedeniyle sıkıntılar olduğunu dile getiren asker temsilcileri, kapalı yerlerdeki arama ve elkoyma işlemleri için savcının yazılı emrinin gerektiğine dikkat çekerek bu durumun ani gelişen operasyonlar ve çatışmalarda sıkıntı doğurduğunu savundular ve ?Dağ başında savcıyı nereden bulalım? dediler. Polis ve asker, bu tür durumlarda savcıya ulaşmanın güçlüğünü öne sürerek savcıya verilen yetkinin kolluk amirine de tanınmasını istediler.

Gözaltı süresinin uzamasIna itiraz

ToplantIda gündeme gelen gözaltı süresinin uzatılması talebi Adalet Bakanlığı bürokratları ve akademisyenlerin itirazıyla karşılaştı. Anayasa ve uluslararası sözleşmelere göre 4 gün olan gözaltı süresinin uzatılmasının Türkiye'yi sıkıntıya düşüreceği görüşünü savunan bürokrat ve akademisyenler bu konudaki bir değişikliğe karşı çıktı. Toplantılar sonunda arama ve el koyma konusunda çalışmalara devam edilmesi, bu konularda bir rapor hazırlanması benimsendi. Kasım ayında yeni bir toplantı yapılabileceği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber