Aktütün Karakolu, 5. kez vuruldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2008 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terör örgütünün saldırısında 15 er ve erbaşın hayatını kaybettiği Aktütün Jandarma Sınır Birliği daha önce de 4 kez PKK'nın hedefi oldu.

Terör örgütü, Hakkari Şemdinli'deki Aktütün Jandarma Sınır Birliği'ne yönelik gerçekleştirdiği 5. saldırısında 15 askeri şehit etti. Terör örgütü tarafından sınır birliğine yönelik ilk saldırı 12 Eylül 1992 yılında gerçekleştirildi. Örgüt tarafından 500 kişilik bir grupla gerçekleştirilen saldırıda 22 asker şehit olmuştu. Bu saldırıda terör örgütü ile askerler arasındaki çatışma yaklaşık 5-6 saat sürdü.

Terör örgütü tarafından aynı sınır birliğine 5 Haziran 2007 tarihinde gerçekleştirilen saldırıda ise ölen olmadı. Ancak bu ikinci saldırıdan yaklaşık iki ay sonra 22 Temmuz 2007 günü üçüncü yapıldı. Bir asker hayatını yitirdi. Sınır birliğine 4. saldırı ise 11 Mayıs 2008 tarihinde yapıldı, 6 asker şehit oldu. Terör örgütü tarafından dün gerçekleştirilen saldırıda ise 15 er ve erbaş hayatını kaybetti.


Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne saldırı: 15 şehit

İLK SALDIRI 1992'DE DÜZENLENDİ

Aktütün Karakolu ilk olarak 13 Eylül 1992 tarihinde de PKK'lı teröristlerin saldırısına uğradı. Yaklaşık 500 kişilik PKK grubuyla çatışan birlikten 22 asker şehit oldu. O günlerde Şemdinli Hudut Tabur Komutanı olan ve Albay rütbesiyle emekliye ayrılan Erdal Sarızeybek bu baskını şöyle anlattı:

"Saldırı haberini alınca takviye kuvvetler gerekti. Karayolu ile Aktütün'e gitmek yaklaşık 5 ila 6 saat. Yolda mayınlama var, pusu var. Bu tür çatışmalarda mutlaka takviye gelecek yolları mayınlıyorlar ve pusu kuruyorlar. Ben muhafızlarımla, 5 kişi helikoptere bindik. Bu UH 1 helikopteriydi. Aktütün'e yaklaştığımızda helikopteri Kobra zennetsinler diye el bombası atmaya başladık. Silahlı helikopter olduğunu düşünsünler diye. Aşağı inip, çatıştık. Çatışma 5 saat sürdü. Takviye kuvvetler geldi. Teröristlerden çok büyük zayiat oldu ama 22 tane şehit verdik"

Bu olayın ardından 5 Haziran 2007 günü kalabalık bir grup, ikinci kez karakola saldırdı. Bu saldırıda ölen olmadı ve teröristler püskürtüldü. Ancak 22 Temmuz 2007 günü üçüncü baskında Er Hüseyin Ay arkadaşlarının kucağında şehit düştü. PKK bu saldırıda Aktütün Jandarma Karakolu'nda vatani görevini tamamlayan askerleri taşıyan Skorsky helikoptere de uzun namlulu silahlar ve roketatarlarla saldırı yapmıştı.

5 AY ÖNCEKİ SON SALDIRIDA 6 ŞEHİT VERMİŞTİK

Terör örgütü PKK'nın Türkiye İran sınırında bulunan Aktütün Jandarma Karakolu'na 9 Mayıs 2008'de düzenlediği saldırıda 6 askerimiz şehit olmuştu. Saldırının ardından İran- Irak- Türkiye üçgeninde bulunan Dalamper Dağı eteklerinde operasyon başlatılmış 19 terörist öldürülmüştü.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) karakol baskınının ardından web sitesinden yaptığı açıklamada şöyle denilmişti. "PKK terör örgütü tarafından 09 Mayıs 2008 gecesi Hakkari bölgesindeki bir karakolumuza yapılan silahlı saldırı ile başlayan sıcak temas durumu geç saatlere kadar devam etmiştir. Teröristlerin takibi sonucu meydana gelen çatışmalarda 4 güvenlik görevlisi daha şehit olmuş, 2 güvenlik görevlisi de yaralanmıştır. Hava destekli olarak yürütülen çatışmalarda, önceden açıklanan 19 sayısına ilave olarak etkisiz hale getirilen teröristlerin tespiti maksadıyla, arazi arama ve tarama faaliyetlerine devam edilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber