Mersin'de okulların yarısının çeşmeleri bozuk

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2008 17:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı araştırma sonucunda, okulların yarısının bahçe duvarlarının eski, bahçedeki çeşmelerin de bozuk olduğu saptandı.

Araştırmada, okulların yüzde 80'inde ilkyardım malzemesinin ya çok az ya da hiç olmaması dikkat çekti.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'nün birlikte üstlendiği Okullarda Sağlığı Geliştirme (OSGE) Projesi kapsamında Mersin il merkezindeki 165 kamu ve özel ilköğretim okulu ile bir anaokulu olmak üzere 166 okulda inceleme yapılarak her okulun çevre sağlığı durumu belirlendi.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy ile Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik'in yönetici kadrosunu oluşturduğu OSGE Projesi ile incelemeye alınan 166 okulun yarısının bahçe duvarının eski ve bahçe çeşme musluklarının bozuk olduğu saptandı. Okulların yüzde 80'inde ilkyardım malzemesi ya çok az, ya da hiç olmaması dikkat çekerken, üçte birinde su deposu bulunduğu, su deposu olanların da dörtte biri kirli çıktı.

Ortalama iki temizlik personelinin düştüğü Mersin'deki okulların yüzde 14'ünde temizlik personelinin hiç bulunmadığı belirlenirken, her okulda tuvalet bulunmasına karşılık okullar, tuvalet kabinlerinin sayısı, tuvaletlerin yeri, temizliği ve malzemelerin durumu açısından çok farklı düzeyde görüldü.

Tuvaletlerin yüzde 21'inin dış, yüzde 42'sinin iç kapılarının onarıma ihtiyacı olduğu saptanırken, okulların yüzde 60,6'sında erkek ve yüzde 73,9'unda kız tuvalet kabin sayılarının TSE'nin belirlediği sayılara göre yetersiz çıktı.

Tuvalet kabinlerinin yüzde 21'inin hela taşı kırık, yüzde 19'unun musluğu bozuk. Yüzde 98'inin ise sifonunun ya bozuk olduğu ya da hiç olmadığı saptandı.

Tuvaletlerdeki lavaboların ise yüzde 29'unun kırık olduğu, yüzde 59'unun ise üzerinde ayna olmadığı tespit edildi.

Proje ile tespit edilen okulların diğer eksiklikleri ise şu şekilde belirlendi: "Tüm tuvaletlerin yüzde 22,4'ünde lavabo muslukları, yüzde 72,1'inde sıvı sabunlukları ve yüzde 93,3'ünde kâğıt havlu ya da kurutma makineleri eksik. Tuvaletlerin yüzde 27'sinde hiç çöp kovası yok. Yüzde 8'inin zemini bozuk. Yüzde 84'ünün penceresinde sineklik bulunmuyor."

İnceleme sonucunda kentsel okullarda erkek ve kız tuvalet kabin sayıları ile kâğıt havlu sayılarının yetersiz olduğu belirlenirken kırsal okullarda daha çok su tesisatına, düzenli çöp toplanmasına ve temizlik yapılmasına ilişkin sorunlar olduğu saptandı. Veriler doğrultusunda proje ekibi onarıma en fazla ihtiyacı olan 16 okulu tespit etti. Temmuz ayından itibaren İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bu okulların su depolarının değişimi, su tesisatlarının yenilenmesi ve tuvaletlerinin bakım onarımı yapılarak ihtiyaçlar büyük ölçüde tamamlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber