MEB, 7 genel müdürlüğü kaldıracak

Haber Giriş : 16 Kasım 2004 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı tasarruf amacıyla yedi genel müdürlüğünün kapısına kilit vurmaya hazırlanıyor. Ayrıca 12 daire de lağvedilecek. Bakan Hüseyin Çelik, devlet cüssesinin küçültülmesi gerektiğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda bulunan 17 genel müdürlük ile 15 bağımsız daire başkanlığı, 10 genel müdürlük ile 3 bağımsız daire başkanlığına indirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, yıllardır düşünülen, şûra kararlarına, kalkınma planlarına ve hükümet programlarına yansıyan bakanlığın ?hantal ve bürokratik' yapısını düzeltmek için harekete geçti. Bakanlık Teşkilat Yasası'nı değiştirmek için bir kanun taslağı hazırlarken, bayramdan sonra Başbakanlık'ta yapılacak toplantılarda taslağa son nokta konulacak. Kanun taslağının aralık ayı içinde Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor. Yeniden yapılanma kapsamında geçen yıl Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'yle (TÜSSİDE) birlikte çalışan bakanlık, üst düzey yöneticilerin de görüşlerini alarak yetkinin bir bölümünü taşraya devretmek için uzun çalışmalar yapmıştı. Geçmiş yıllarda da Teşkilat Yasası'nın değiştirilmesi gündeme gelmiş, ancak bir türlü hayata geçirilememişti.

Bakanlıkta yapılan çalışmalara göre halen 17 olan genel müdürlük sayısının 9 veya 10'a indirilmesi, 15 olan bağımsız daire başkanlığının ise 2 veya 3'te kalması öngörülüyor. 7 olan müsteşar yardımcılığı kadrosu ise 5'e çekiliyor. Okulöncesi Eğitimi, Erkek Teknik, Kız Teknik, Ticaret ve Turizm Öğretimi, Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi, Özel Öğretim Kurumları ile Özel Eğitim Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri genel müdürlükleri kaldırılıyor. Geriye kalan genel müdürlükler ise şöyle: İlköğretim, Ortaöğretim, Mesleki Eğitim, Din Öğretimi, Yaygın Eğitim, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği, Yükseköğretim, Eğitim Teknolojileri, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile İnsan Kaynakları genel müdürlükleri.

Meslekî eğitim tek çatıda olacak

Erkek Teknik, Kız Teknik ile Ticaret ve Turizm Öğretimi genel müdürlükleri birleştirilerek Meslekî Eğitim Genel Müdürlüğü kuruluyor. Böylece tüm mesleki eğitim tek genel müdürlük çatısı altında toplanıyor. Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'nün çıraklık hizmetlerinin de 3 genel müdürlüğün birleşmesiyle oluşacak Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü'ne aktarılması, genel müdürlüğün ise Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü adıyla çalışmalarına devam etmesi planlanıyor. Yurtdışı Eğitimi Genel Müdürlüğü ile Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün birleştirilerek Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü kurulması hedefleniyor. Bu iki genel müdürlüğün bir kısım görevlerinin de Yükseköğretim Genel Müdürlüğü'ne devredilmesi düşünülüyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, devletin fonksiyonel olarak büyütülmesi; ama cüsse olarak küçültülmesi konusunda Başbakanlık'ta mastır düzeyinde bir çalışma olduğunu hatırlattı. Bakan Çelik, MEB'in yeni teşkilat yasasını da bu çalışmaya uygun hale getireceklerini belirtti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber