TÜBİTAK, Türkiye'yi cazibe merkezi haline getirecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, "Türkiye'yi sadece kendi vatandaşları için değil, dünyadaki tüm bilim insanları için de cazibe merkezi haline getireceğiz" dedi.

Yetiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bilimsel ve teknolojik alanda son yıllarda çok büyük gelişmelerin yaşandığını ifade etti.

Daha önce yurt dışına giden araştırmacıların, araştırma alanında sağlanan uygun koşullar ve artan destekler nedeniyle Türkiye'ye dönme yollarını araştırdığını vurgulayan Yetiş, yurt dışına beyin göçünün tersine işlemeye başladığını belirtti. Yetiş, şunları kaydetti:

"Son zamanlarda, yurt dışında çalışan bilim insanlarından gelen 'biz Türkiye'ye dönmek istiyoruz' talepleri hızla arttı. Biz de kendilerine 'buyrun gelin' diyoruz.

Halen Türkiye'ye dönüş yapan bilim insanları için çeşitli burslar, TÜBİTAK enstitülerinde çalışma olanakları, üniversitelerde kendi araştırma gruplarını kurmaları için proje destekleri, uluslararası araştırma işbirlikleri için destekler, girişim sermayesi destekleri ile Avrupa Birliği Çerçeve programlarının sağladığı imkanlar hazır durumda."

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) son toplantısında Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik alanlarda hak ettiği yerini alması için milli gelirden Ar-Ge'ye ayrılan payın 2013 yılında yüzde 2'ye ulaşmasına, tam zaman araştırma personeli hedefinin de 150 bin'e yükseltilmesine karar verildiğini ifade eden Yetiş, şöyle devam etti:

"Bilene ve bilgiye yatırım yapılmazsa, bilmeyenler bilenlerin, cehalet de bilginin yerini alır. Türkiye'deki araştırma olanakları pek çok ülkeden daha iyi bir noktaya gelmeye başladı. Bunun nedeni aslında Türkiye'nin bilim açısından bir cazibe merkezi olmaya başlamasından kaynaklanıyor ama biz bununla yetinmiyoruz. Türkiye'yi sadece kendi vatandaşları için değil, dünyadaki tüm bilim insanları için de cazibe merkezi haline getireceğiz. Bunun için önemli adımlar atılmaya başlandı."

Ar-Ge'nin önündeki tüm engellerin kaldırılması ve bir anlamda Türkiye'nin önünün açılması için tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalıştıklarını vurgulayan Yetiş, Türkiye'de bir ilk olacak şekilde bu ay, özel sektör araştırmacıları ve yöneticilerinin yanı sıra üniversitelerin araştırmadan sorumlu rektör yardımcılarının katıldığı bir toplantı yapacaklarını bildirdi.

Konuyla ilgili çalışmalarının en kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Yetiş, "Tüm sorumlu kuruluşlar bu çalışmaların sonunda ortaya çıkan görüş ve önerileri değerlendirecek ve BTYK gündemine getirerek yeni stratejilerin belirlenmesine katkı sağlayacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber