Baykal'dan köylüye azar: Ağlaşıyorsunuz sonra yüzde 47 oy veriyorsunuz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2008 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Manisa´nın Salihli İlçesi´nde, tarım fuarının açılışında yaptığı konuşmada, çiftçilere ağlaşmamaları çağrısında bulunarak, ``Anahtarı sandık kilidine sokun, çevirin, çiftçinin önünü, hakkın, adaletin önünü açın'' dedi.

Manisa´nın Salihli İlçesi´nde, Salihli Ziraat Odası ve Efor Fuarcılık´ın bu yıl 10.´sunu düzenlenen Tarım, Gıda ve Hayvancılık Günleri, CHP lideri Deniz Baykal´ın katılımıyla başladı. Baykal, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, çiftçilere boş vaatlere ve yalan sözlere kanmamaları çağrısında bulundu. Şikayet ettikleri halde yine de AKP´ye oy verildiği imasında bulunan Baykal, ``Ağlaşıyorsunuz, sonra oy veriyorsunuz. Bunu kıracağız. Sorunun çözümü sizin elinizde. O gücü bir torba yiyeceğe değişmeyin. Yalan vaatlere, boş sözlere o gücü teslim etmeyelim. Teslim etmezseniz Türkiye´yi zıplatırsınız. Bir ülkede, yolsuzluklar almış başını gidiyorsa, dürüst yönetim hayal haline gelmişse, bu konular çiftçimizin ilgi konuları arasında yeralmalı. (Yolsuzluk beni ilgilendirmez, tarlama bakarım) dememelisiniz. Kul hakkına, helale, sahip çıkacaksın. Bunu hep birlikte yaparsak, üstesinden geliriz. Yüzde 47 oyu vermişsiniz, şımarmışlar, hakaret etme hakkını kendilerinde görmüşler. Yanlış olan, ona bu oyu vermektir. Oyunu kısıver, bak ne halde. O hakaretleri yapabilir mi? Anahtar, güç sizin elinizde. Anahtarı sandık kilidine sokun, çevirin, çiftçinin önünü, hakkın, adaletin önünü açın'' diye konuştu.

Çiftçilerin kendilerine yapılan haksız uygulamanın hesabını sormaktan vazgeçmemelerini isteyen Baykal, ``Haksızlığa boyun eğmeyin. Yanlışa, zulme teslim olmayın. Eğer gereğini yaparsanız, merak etmeyin, Türkiye´nin yüzünü hep berabar güldürürüz. Biz bunun için yola çıktık. Birlikte Türkiye´mize sahip çıkmak istiyoruz. Sizlerin desteğiyle aşamayacağımız güçlük yok'' dedi.

Salihli´de düzenlenen bu etkinliğe üç yıldır katıldığını ifade eden Baykal, ``İnşallah önümüzdeki tarım fuarında da birlikte oluruz. O zaman, (bakın çiftçiye neler getirdik) diyen bir konuşmayı size yapma imkanı bulurum. (Bakın şimdi artık çiftçinin nasıl gülüyor) diye o hesabı size vermek üzere bir daha gelmek istiyorum'' diye konuştu.

CHP olarak en büyük sözü çiftçiye verdiklerini vurgulayan Baykal, ``Çiftçiye sahip çıkacağız. Yüzünü güldüreceğiz. Türkiye´de çiftçilik yapmayı onurlu, şerefli bir faaliyet haline hep beraber dönüştüreceğiz. Milletvekili dokunulmazlığını derhal kaldıracağız. Yolsuzluk yapanlardan hesap soracağız. Bunları taahhüt ediyoruz'' dedi.

Salihli´de dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün yetiştiğini belirten Baykal, ``İnsanları bilinçli, toprak verimli, ancak çiftçinin beli bükük. Borç, fiyatlar, girdi maliyetleri bir yandan çiftçiyi bunaltmış. Söylenmedik söz kalmadı'' dedi.

EKONOMİK KRİZ

Dünya finans piyasalarında yaşanan global krize dikkat çeken Baykal, şöyle devam etti:

``Sıkıntının temelinde ne var? Ekonomik çöküntü bir gerçek olarak ortaya çıkmaya başladı. Ekonomi paraya dayanmaz. Üretime alınterine, toprağa, tarlaya, fabrikaya dayanır. İstediğin kadar karlılık ilan et, Kastelli´nin (Banker Kastelli-Cevher Özden) başına ne geldiyse başına da o gelir. Aldatırsın kendini. Zenginlik, para, repo ile artıyor. Yığınla enstrümanlar icat etmişler, modern isimler vermişler. Anlamak mümkün değil. Bu dünya çapında yapılan tefeciliktir. Rantmış, faizmiş, sonu ne bunun?''

Dünyada küresel ısınmayla yaşanan kuraklığa da değinen Baykal, ``Dünya, tarımı yeniden keşfetme noktasına geldi. Biz 10 yıldır bunu anlatamadık. Hak ettikleri dersi vererek anlatmayı başaracağız. Mazot, ilaç, gübre ne oldu? Mazotun litresi 2,85 YTL. Üzümün kilosu 1,4 YTL. İki kilo üzüm verip bir litre mazot alacaksın. Zeytinci aynı vaziyette. 20 YKR prim verdiler. Yunanistan zeyticisine 3 eurodan fazla prim veriyor. İlacı, gübreyi ucuz veriyor ayrı. Bu öyle gitmez. Ama gidiyor. Birşey değişmiyor. Şikayeti yaratanlar iş başında olduğu sürece değişmez. Türkiye´nin yeni bir yol haritasına ihtiyaç var. Çok şeyi kökten değiştirmeye ihtiyaç var. Başında tarım politikası geliyor. Çiftçiyi ağlatan hiçbir ekonomi kalkınamamıştır. Dünya baş tacı yapıyor. Biz yapıyor muyuz? Yapmıyoruz. 21. yüzyılın yeni Türkiye´sinde tarımın yeri bambaşka olmalıdır. Ağlamanın, şikayet etmenin zamanı geçti'' diye konuştu.

Konuşmasından sonra etkinlik günlerinin açılışını yaparak, stantları gezdi.

GEZİDEN NOTLAR

Etkinlik Günlerinin Düzenlendiği Cumhuriyet Meydanı´nda Baykal, konuşmasını küçük bir miting havasında yaptı. Vatandaşların, köylülerin, çocukların, partililerin taşıdıkları daövizler dikkat çekti. Bunlardan bazısı şöyleydi:

``Başbakan sultan, çiftçiler perişan'', ``Dişli´ye var, çiftçiye yok'', ``Efendiydik, köle olduk. Azarlandık kovulduk'', ``Ananı da al git diyenlerden hesap soracağız'', ``Yolsuzluklar belgelendi, Başbakan dellendi'', ``Köylü işledi, Şaban dişledi'', ``Köylü sabanla işliyor, AKP Şaban ile dişliyor''

Akrostij şeklinde yazılan iki döviz de dikkat çekti. Bunlardan birisi ``Aldatma ve Kandırma Partisi``, diğeri ``Allah ile Kandırdılar Paraları kaptılar.''

Deniz Baykal, yanına gelen ve nüfus cüzdanını göstererek, kendisiyle aynı ad ve soyadına sahip 13 yaşındaki Deniz Baykal´ı öptü.

Köylü bir kadın Baykal´a Salihli´nin üzümünü ikram ederek, ``Bize sahip çıkın'' dedi.

Baykal Salihli´ye İzmir Adnan Menderes Havalimanı´ndan Zorluair´e ait helikopterle gidip geldi.

CHP Manisa milletvekili Şahin Mengü bir an Baykal´ın yanından ayrılmadı.

Baykal´ın konuşma yapacağı kürsüye çıkarken aşırı izdihamdan dolayı korumalar yere düştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber